hren
 

KRIVAC ZA SADA NEPOZNAT
Svi oni koji su se u nedjelju rano ujutro zatekli na moru na području istočnog djela Kaštel Gomilice ostali su zatečeni smradom nafte te naftnom mrljom koja se približavala obali, o čemu su odmah obavješteni gomilički vatrogasci, ovlašteni za sanaciju takvih onečišćenja.

- Jutros oko 7 sati dobili smo dojavu o pojavi naftne mrlje u neposrednoj blizini plaže Kamp u Kaštel Gomilici. Izašli smo odmah na teren te postavili apsorbirajuće brane, a površinu tretiramo adekvatnim sredstvima -  kratko nam je kazao kaštelanski vatrogasni zapovjednik Milivoj Taslak, naglasivši da ne može ustvrditi odakle je i kako naftna mrlja stigla na ovo područje.

Unatoč tome, može se pretpostaviti da je nafta ispuštena s nekog od plovila koji se kreću Kaštelanskim zaljevom, a odakle je stigla ne znaju ni u obližnjoj Marini Kaštela, gdje se također bore da mrlja ne uđe na područje marine.

- Jutros smo obavješteni od naših dežurnih da se prema području marine, sa jugozapada kreće naftna mrlja. Naši su djelatnici odmah postavili brane uz upotrebu odgovarajućih sredstava, s ciljem da sprječimo zagađenje mora u samoj marini – odgovorio nam je na naš upit Miran Tomasović direktor razvoja Marine Kaštela.

Naftna mrlja tako je već izazvala cijeli niz problema i troškova, od nezadovoljnih kupača do više radnih sati djelatnika i utrošenog materijala, a ono što može učiniti morskom živom svijetu nemjerljivo je. Hoće li krivac biti otkriven i kažnjen u nadležnosti je Lučke kapetanije i drugih službi koje se bave ovakvim pitanjima pa je sada na njima sljedeći potez.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI: