hren
 

ŠTO SU KAZALI GRAĐANI O NOVOJ ODLUCI
- A di ti je kesica za to skupit? I mi smo Europa? – kazao je u četvrtak ujutro mlađi muškarac sredovječnom gospodinu koji je ulicom Hrvatskih branitelja u Lukšiću vodio malog, bijelog psa, koji je upravo obavljao nuždu uz ogradni zid jedne obiteljske kuće.

Kratka rasprava koja je nakon toga uslijedila, daje nadu da će sredovječni gospodin sutra dobro promisliti prije nego iz kuće izađe s psom u šetnju bez odgovarajućeg pribora za skupljanje psećeg izmeta.
Ova kratka epizoda kojoj smo svjedočili pokazala je da ponekad više učinka može imati reakcija susjeda ili sugrađanina na nepropisno ponašanje, nego službene opomene ili djelovanja. Nekako, ljudski sram zna biti učinkovitiji nego izvaditi novac iz novčanika.

Kojim će putem ići izmjene Odluke o mjerama za sprječavanje nelegalnog odlaganja otpada, koje su usvojene ovog tjedna na Gradskom vijeću, pokazat će vrijeme.  Te mjere donose jednu novinu, a to je novčano nagrađivanje građana koji svoje sugrađane prijave za čin nepropisnog odlaganja otpada. Kolike će te nagrade biti, kao i uvjeti te načini prijavljivanja utvrdit će se posebnim pravilnikom, a svima koji prijave prekršitelje zagarantirana je tajnost.

Do donošenja pravilnika kojim će se utvrditi sve mogućnosti i rješenja, o tome kako gledaju na navedenu odluku pitali smo i neke naše sugrađane, obećavši im anonimnost u cilju prikupljanja informacija, a sva imena i prezimena osoba koje su sudjelovale u ovoj kratkoj anketi, poznati su redakciji.
Dio njih odluku je ocijenio pozitivnom, kao i angažman samih građana bez obzira na novčane nagrade, u svrhu čistijeg grada, dok dio ispitanih smatra da je odluka ili neprovediva ili jednostavno, ne žele raditi posao institucija.

- Mislim da je odluka dobra, no trebalo bi je dodatno urediti, poput prijavljivanja uz fotografiju djela, jer bi se lako moglo dogoditi da netko nekoga prijavi samo iz loših susjedskih odnosa. A da li bih ja prijavio? Da, svakako bih prijavio.
- Počevši od toga da treba kazniti svakoga koji nepropisno odlaže otpad na javnim površinama, odluka je dobrodošla. Ja bih prva prijavila da vidim takav slučaj.
- Prijaviti prekršitelja je odgovorno ponašanje i odluku ocjenjujem dobrom, iako smatram da novčana nagrada nije bila potrebna jer to je naša obveza.
- Podržavam prijavljivanje sugrađana. I ja sam prijavila jedan sličan slučaj nedavno, uz fotografiju i bez ikakve novčane naknade. Naknada mi je bila što ta osoba vjerojatno to više neće ponovit.
- Podržavam odluku Grada, ali nije stvar u novčanoj naknadi nego svi moramo raditi sve za ljepša Kaštela. A problem otpada na sve strane treba nekako riješiti pa ako je ovo način, onda pokušajmo tako – dio je pozitivnih komentara naših sugrađana.

- Ja sigurno to neću raditi, uz najveću tajnost i ne znam što. Niti do sada nisam nikoga prijavljivao pa neću ni od sada, bez obzira na nagradu.
- Što mislim o odluci? Ma ne mislim ništa, to je za rugat se i da ne kažem nešto gore.
- U narodu je popularna izjava: Nek institucije rade svoj posao. Znači netko treba raditi svoj posao, a ne da narod prijavljuje. To je cijeli moj komentar.
- A šta bi ja triba postat policjot? I onda ću dobit neku plaću za to, još samo da mi uplate radni staž. Pa zaposlite ako treba još deset, dvadeset redara, uvedite red, a ne stvarajte zlu krv među ljudima. Znate li vi koliko će bit zloupotreba te odluke. Imate ljude koji će danima sjedit oko kontejnera i fotografirat, bilježit i prijavljivat kako bi dobili neku nagradu. Pa jel onda bolje da ih se zaposli i da to rade službeno – neki su odgovori koji se s ovakvim načinom rješavanja problema nepropisnog odlaganja otpada ne slažu.

A kako smo kazali, što će navedena odluka donijeti u praksi i jeli to bio dobar ili loš potez gradske vlasti te kako će je građani prihvatiti, pokazat će vrijeme.


KOMENTARI: