hren
 

NEČISTA POSLA GRADSKO KOMUNALNO PODUZEĆE ZGROZILO KAŠTELANE UOČI NOVE TURISTIČKE SEZONE
Nasipanje plaža onečišćenim šljunkom na području Kaštel Starog  i   Kaštel Štafilića od gradskog komunalnog poduzeća izazvalo je zgražanje tamošnjih stanovnika grada koji negoduju zbog širenja nesnošljivih mirisa.

Podsjetimo, prošlogodišnji ekološki incident, koji se dogodio 2. lipnja prilikom pretakanja jestiva ulja s broda u Sjevernoj luci u tankove Dalmacijavina kada se izlilo 220 tona ulja sumnjiva podrijetla, znatno je utjecao na onečišćenje mora, a posebno kaštelanskih plaža koje su i do metar i pol od mora bile prekrivene masnom tekućinom.

Tadašnju akciju uklanjanja masnoće obavili su djelatnici splitskog Ciana, a sanaciju onečišćenih plaža preuzeli su Grad Kaštela i TZ grada.

Tada je, kako nam je potvrđeno, od direktorice TZ-a Kaštela Dubravke Polić deponirano gotovo 2200 tona plažnog žala koje je bilo zbrinuto na području Rudina, preciznije na predjelu Bufaline.

Međutim, građani se pitaju zašto se tako masno žalo, koje je ekološki upitno, ponovno razvlači duž kaštelanskih plaža, a dijelom grada širi se neugodni miris naročito za sunčana vremena kada zbog povišenih temperatura dolazi do pojačanog isparavanja ulja iz kamena.

S druge strane vršitelj dužnosti upravitelja gradskog Komunalnog pogona Ivan Čagalj, koji je ujedno i član Gradskog poglavarstva zadužen za gospodarstvo i zaštitu okoliša, kaže: — Obišli smo plaže prije par dana kada nije ustanovljeno pojavljivanje nikakvih neugodnih mirisa. Mi ćemo opet izići na mjesto događaja i utvrditi je li se uistinu pojavio neugodni miris žala.

Čagalj: More će sve to isprati

Prema riječima člana Gradskog poglavarstva Ivana Čagalja bila bi šteta baciti tolike količine plažnog materijala.

A zamašćeno žalo na mjestu gdje je bilo zbrinuto, navodno nije bilo moguće očistiti. Čagalj je, međutim, uvjeren kako će nasuto žalo, ako i postoje koncentracije ulja, tijekom proljeća biti potpuno očišćeno i od mora isprano pred nadolazeću turističku sezonu.


Vlasnici 'divljih' klaonica odlažu strvine u Kaštelima

Posljednjih se dana dijelom Kaštela širi nesnosan smrad, a uzrokuju ga ostaci životinjskih iznutrica koje nesavjesni vlasnici klaonica "na crno" odlažu na nešto slabije posjećenim dijelovima grada, uglavnom uz željezničku prugu ili uz šumske putove. Gradski komunalci imaju pune ruke posla, a samo proteklog tjedna, potvrđuje nam komunalni redar Jozo Škaro, uredovali su na čak četiri različite lokacije.

- Pronađene ostatke smo prikupili i predali Veterinarskoj inspekciji u Splitu, te vjerujemo da ćemo uskoro, budući su počinitelji ostavili određene tragove, imati krivca koji će sukladno zakonu biti kažnjen - kazao nam je Škaro.

Prema njegovim riječima, životinjski ostaci pronađeni su ovih dana na području Kaštel Lukšića, iznad tamošnjeg mjesnog groblja i vodospreme, a pogodno područje kršiteljima zakona jest svakako i predio Stomorija na kojemu smo i sami uočili desetak plastičnih vreća iz kojih su virili životinjske kosti, koža i iznutrice.

Kako ne bi došlo do pojave zaraznih bolesti i ovo su nalazište komunalci očistili, a sve pronađeno otpremili nadležnim službama vjerujući kako će u hrpi pronaći barem nekakav trag koji govori o podrijetlu životinje.

Izvor: Slobodna Dalmacija


 


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij