hren
 

U četvrtak, 12. srpnja Udruga Sunce Split organizirala je Photo Booth event na splitskoj Rivi kako bi obilježila početak ove velike medijske kampanje usmjerene na smanjenje plastičnog otpada u moru. Kampanja je već započela, a trajat će cijelo ljeto.

Na Rivi su se slučajni prolaznici, naši građani, ali i turisti fotografirali na umjetnoj plaži s morem napravljenim od plastike i različitog otpada, svoje fotografije podijeliti na društvenim mrežama uz slogan i službeni #beaching te time proširili poruku. Reakcije prolaznika, a posebno turista bile su izrazito pozitivne. Većina je bila oduševljena da Hrvati paze na svoje more i da postoje organizacije koje djeluju na ovakav način. Sretni smo i zahvalni svima koji su podržali akciju i ovo kampanju.

Pojedinac sam može doprinijeti smanjenju problema. Svaki put kada idemo na plažu ili se nalazimo u blizini mora, potrebno je osvijestiti kakvu štetu slučajno zalutali komad plastike, boca, omot od sladoleda, plastična vrećica, ležaji na napuhivanje, čaše i slično mogu prouzročiti za morski ekosustav, a time posljedično i zdravlje i sigurnost ljudi.

Ljeto 2018 obilježit će Facebook kampanja i web kampanja, medijska kampanja, radio kampanja, audio-vizualni materijali na trajektima i javnim površinama, gadgeti te promotivni/informativni materijali, izložbe za djecu i zainteresiranu javnost u RH i Italiji, edukativne radionice i mnoštvo drugih aktivnosti.

Živimo u vremenu kada otpad predstavlja veliku opasnost za našu budućnost, a posebno u odnosu na onaj koji toliko i ne vidimo - otpad u moru. Procjenjuje se da oko 80% morskog otpada dolazi iz kopnenih izvora i od aktivnosti s kopna, dok oko 20% otpada u moru završava kao rezultat (neodgovornog) pomorskog prometa i ribarstva. Ako se ništa ne promijeni, do 2025. godine oceani će sadržavati 1 tonu plastike na svake 3 tone ribe, a do 2050. oceani bi mogli imati više plastike nego ribe.

Jadransko more je polu-zatvoreni bazen s polaganim strujama, što ga čini ranjivim na onečišćenje. Prevladavajući dio morskog otpada sastoji se od plastičnih materijala, a mikro-plastika predstavlja sve veći uzrok zabrinutosti za degradaciju morskog i obalnog ekosustava, što potencijalno ugrožava funkcionalnost ekosustava, ribarenje (ribolovnu djelatnost) i turizam. Zato smo pokrenuli kampanju Let’s Beach about It! – All Together for a Cleaner Adriatic!


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij