hren
 

NAPLATOM DO VIŠE REDA NA ULICAMA?
Parkiranju duž Štalije, kako se kome prohtije, čini se da je došao kraj, jer bi već za koji dan na ovom  najfrekventnijem dijelu obale, posebice u ljetnom periodu zbog blizine plaža i kafića, trebala krenuti naplata parkiranja.

Naime, nakon iscrtavanja nove prometne signalizacije i parking mjesta  na području Obale kralja Tomislava i Kamberovog šetališta u Kaštel Starom, od Vukovarske ulice do  hotela Palace, kao i na parkingu ispred obiteljskog savjetovališta u Ulici kneza Višeslava, proteklih dana na ovom se dijelu započelo i s montiranjem automata za naplatu parkiranja.

Djelatnici komunalnog društva Zeleno i modro, koji će u skladu s odlukom Gradskog vijeća i vršiti kontrolu i naplatu parkiranja na području grada Kaštela, tako su u suradnji s Vlastititm pogonom već postavili tri od ukupno šest automata  na obali u Kaštel Starom i to pored Đardina, ispred stare ambulante te između nekadašnjeg Zeničkog odmarališta i samog hotela Palace.

Kako doznajemo od naležnih u Gradu,  novopostavljanji automati trebali bi biti u funkciji  najkasnije do 10. srpnja, a njima će biti obuhvaćeno 55 parkirnih mjesta na Kamberovom šetalištu kao i 15 njih na izvanuličnom parkiralištu u Ulici kneza Višeslava kod stare ambulante, što bi trebalo doprinijeti uvođenju više reda na kaštelanske ulice.

Do sredine srpnja ujedno se planira i postavljanje automata na autobusnoj stanici u Kaštel Starom, čime se želi konačno riješiti i problem stalnih gužvi i nepropisnog parkiranja na području samog autobusnog ugibališta, ali i okolinih ulica i nogostupa, te kod novskog Đardina i  kule Ćipiko, koji će obuhvatiti parkirna mjesta od Velike Štrade do Ulice Grgura Ninskog, gdje se se dobiti ukupno 72 mjesta za parkiranje.

Cijena sata parkiranja, kako doznajemmo, neće se mijenjati već će ostati četiri kune, a  povlaštena mjesečna karta za građane  koji stanuju ili rade u blizini parkirališta i dalje će iznositi 100 kuna mjesečno. Novost je da se uvodi  i tjedna turistička parkirna karta za iznajmljivače, kako bi izašli u susret njihovim gostima, a koja će se odnositi isključivo na  lokaciju u blizini apartmana u zoni 1A.

Tako će se turistička karta  plaćati 100 kuna, a zainteresirani građani, odnosno iznajmljivači,  moći će je kupiti u prostorijama komunalnog društva Zeleno i modro, uz predočenje  kopije rješenja i registarsku oznaku vozila za koje se kupuje parkirna karta. Također je u planu i uvođenje godišnje parkirne karte za građane Kaštela, koja bi, najavljuju iz Grada, trebala biti izrazito povoljna.

Napomenimo i to kako se od 1. lipnja do 30. rujna, tijekom ljetne sezone, naplata parkinga vrši svakim danom  u vremenu od 7 do 22 sata, a subotom od 7 od 14 sati, ali  kako i dalje imamo najnižu cijenu sata parkiranja od svih okolnih gradova, koji tijekom sezone dodatno povisuju svoje cijene.

Ipak, ostaje vidjeti hoće li ova odluka Grada imati pozitivan učinak, odnosno „naučiti“ Kaštelane da se i u svom gradu parkiraju propisno kao što to čine drugdje, s obzirom da i postojeća parkirališta s naplatom uglavnom zjape poluprazna, dok su ulice zatrpane nepropisno parkiranim automobilima.

S obzirom na nered koji vlada na našim ulicama brojka od 409 postupanja prometnog redara od početka godine, od čega je 97 izdanih upozorenja i 312 obavijesti o počinjenom prekršaju, čini se premalena da bi pojedince natjerala  da se počnu pridržavati prometnih pravila.

Makar u Kaštelima, jer bilo gdje da krenu u strahu od novčanih kazni i „pauka“,  bez mnogo razmišljanja svoje  automobile parkiraju propisno, pa se nameće zaključak kako je jedino djelotvorno sredstvo upravo kad ih se udari „po džepu“.

Foto: PGK


KOMENTARI: