hren
 

EKO PROJEKT I ARHEOLOGIJA
Izložba pod nazivom „Prošlost pod asfaltom“, u četvrtak je otvorena u malom izložbenom prostoru dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću, a izložba donosi niz panoa i nalaza putem kojih se zainteresirani mogu upoznati s arheološkim istraživanjima i konzervatorskim radovima provedenim tijekom opsežnih građevinskih radova na kanalizacijskoj mreži u Kaštelima od 2004. godine do lani,

- Ovo je druga izložba nastala na osnovu istraživanja koja su se provodila u okviru projekta Eko Kaštelanski zaljev, jer smo još 2011.godine imali izložbu koja se odnosila na istraživanja na području antičkog naselja Sikuli i koja je izazvala izuzetno zanimanje. Ovom izložbom predstavljamo arheološka istraživanja koja su se u nešto manjem opsegu od tog prvog, izvodila na lokalitetima Brižine i Trstenik u Kaštel Sućurcu, Sv. Lucija u Kaštel Štafiliću te u povijesnim jezgrama Kaštel Sućurca, Kaštel Lukšića, Kaštel Staroga i Kaštel Novoga - kazao je na otvaranju izložbe jedan od njenih autora,ravnatelj Muzeja grada Kaštela, Ivan Šuta.

Osim Muzeja grada Kaštela, istraživanja na navedenim lokalitetima vršile su i privatne firme i to sve uz konzervatorski nadzor Konzervatorskog odjela u Trogiru, odakle dolazi i druga autorica izložbe, Marijeta Babin, koja se na otvaranju osvrnula na neke zanimljive elemente 15-godišnjih istraživanja. Suautorstvo izložbe potpisuju Anita Penović i Ivica Pleština iz firme Temenos te Anamarija Batina.
Otvaranju izložbe ovog četvrtka nazočili su i predstavnici agencije Eko Kaštelanski zaljev, predvođeni  direktoricom Tinom Runjić Ćuk, kao i dogradonačelnica Kaštela Jadranka Matok Bosančić, koja je izložbu i službeno otvorila.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati tijekom ljeta, do početka rujna, u radnom vremenu Muzeja grada Kaštela, svakim danom, osim nedjelje, od 9 do 20 sati te nedjeljom od 9 do 13 sati, a ulaz na izložbu je besplatan.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij