hren
 

NOSTALGIJA I LJEPOTA
Revijom tradicijskih nošnji i obrtništva Nostalgija, pod nazivom Večer Kaštela i otoka, u ponedjeljak su u Kaštel Novom, završeni ovogodišnji 9. Dani tradicije Kaštela

Ova treća večer manifestacije započela je mimohodom sudionika novskom rivom, a uz folklorne skupine i druge izvođače, u minohodu su sudjelovali i glazbari HGD Zrinski te Kaštelanske mažoretkinje. Potom se nastavila na novskom brcu, gdje ni bura koja je puhala, nije omela brojnu publiku da zauzmu svoja mjesta i uživaju u večeri koja im je približila pjesme, plesove i narodne nošnje Kaštela i pojedinih jadranskih otoka, nastalih stoljećima ranije pa do danas.

Glazbom, plesovima i pjesmom, u vrijednim tradicijskim nošnjama, ove su se večeri predstavile različite sekcije KUD-a Putalj, od dječje sekcije, folklorne sekcije, veterana, ženske vokalne skupine Kaštelanke pa do mandolinskog orkestra, kao i nekoliko generacija KUD-a 7 Kaštela. Nastupili su, između ostalih, i članovi plesnog kluba Lambada, folklornog društva Jadro te Lovre Grgić.

A svi oni dočarali su publici zanimljivosti kaštelanske nošnje, nošnji s Korčule, vrličke nošnje, splet pjesama i plesova iz mjesta Jezera na otoku Murteru, pjesme i plesove s otoka Zlarina, s Korčule, otoka Mljeta, ljepotu zlatoveza Mirjane Ojdenić. Vratili su publiku na trenutak i u vrijeme baroka, kroz ples ispričali legendu o Miljenku i Dobrili...

Ovovečernji nastupi bili su popračeni i detaljnim opisima nošnji, plesnog i pjevačkog izričaja, za koje su se pobrinule voditeljice Marijana Vulas i Petra Škrinjarić.
Ovogodišnju manifestaciju uspješno je organizirala Turistička zajednica Kaštela, uz suorganizaciju udruge Šušur i župe Sv. Petra te uz pokroviteljstvo Grada Kaštela, Županije splitsko-dalmatinske, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i tvrtke Cemex.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij