hren
 

SVETKOVINA NA BIRNJU
...A kad na vr' Birnja vatre zaplancaju ča u ranoj noći pokraj crikve sjaju, kroz kršćanski narod daleko se čuje dan svetog Ivana da Lušićanin štuje...

Blagdan Svetog Ivana obilježen je ove nedjelje u brojnim katoličkim župama pa tako i u Kaštelima, a posebno su ga, kao i cijeli niz godina ranije, obilježili vjernici župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kaštel Lukšiću, u kojoj je sveti Ivan suzaštitnik.

Dio Lukšićana i njihovih prijatelja te gostiju, večer užežin samog blagdana pohodilu su crkvu Sv. Ivana Krstitelja na Birnju, gdje su sudjelovali na misi bdijenja te proveli noć u iščekivanju blagdana. Crkva Sv. Ivana na Birnju za Lukšićane ima veliki značaj, a njeni zidovi čuvaju povijest brojnih generacija lukšićkih obitelji.

Na sam blagdan, u nedjelju, na Birnju je održana sveta misa i procesija, nakon čega su brojne lukšićke obitelji, prema tradiciji, uz blagovanje za svojim stolovima, slavili rođenje svetog Ivana

Osim za ovaj blagdan, Lukšićani će organizirano pohoditi Biranj i 29. kolovoza, kada je spomendan mučeništva ovog sveca, Glavosijek sv. Ivana.

Foto: Š. Grgić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij