hren

SAVJET O TRETIRANJU
Iz Savjetodavne službe uputili su maslinarima obavijest u kojoj kažu da je na svim lokalitetima u Splitsko – dalmatinskoj županiji,  na kojima se prati pojava i dinamika maslinine muhe,  zabilježen let odraslih jedinki od srednjeg do jakog intenziteta, zbog čega preporučuju detaljan pregled maslina i primjenu odgovarajuće zaštite.

- Prema meteorološkim podacima u narednim danima očekuje nas nestabilno vrijeme s povremenim oborinama i temperaturama koje su optimalne za razvoj maslinine muhe.
Na lokalitetima Žrnovnica, Solin i Kaštela pronađeni su prvi ubodi maslinine muhe zbog toga preporučamo maslinarima da izvrše detaljan pregled na 100 plodova maslina. Ako pronađu ubode u obliku zareza ili klina na 10-15 posto plodova mogu primijeniti kurativnu mjeru zaštite, tj. tretiranje cijelog nasada.

Dozvoljeni pripravci su na osnovi:
- Dimetoata ( trgovački nazivi Calinogor, Chromogor, Perfekthion, Rogor 40),
- Fosmeta (  trgovački naziv Imidan 50 WG),
- Deltametrina ( trgovački naziv Decis 2.5 EC, Decis 100 EC,  Scatto, Rotor Super, Poleci plus).

U ostalim maslinicima u kojima nema ostvarene zaraze preporučamo provođenje mjere suzbijanja odraslih jedinki maslinine muhe primjenom metode zatrovanih mamaca. Metodom zatrovanih mamaca suzbijamo odrasli oblik muhe prije odlaganja jaja u plod.
Mamci se pripremaju na način da se u 10 l vode doda 60 ml hidroliziranog proteina (Buminal) uz dodatak insekticida dozvoljenog za suzbijanje maslinine muhe. Tretira se jedna slabo rodna ili nerodna grana uz utrošak oko 2 dcl škropiva ili se pripremljeni mamak puni u prikladne lovke (boce s otvorima). Tretiranje treba ponavljati svakih 10-12 dana te nadopunjavati ili mijenjati prema potrebi.

Maslinarima koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika predlažemo primjenu pripravka na osnovi spinosada s atraktantom (trgovačkog naziva SUCCESS BAIT) a može se koristit i Eco-trap – stoji u obavijesti iz Savjetodavne službe uz naglasak kako pripravke treba koristiti prema uputi proizvođača, a nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja te potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij