hren
 

9. DANI TRADICIJE – KAŠTELA 2018
Kao i u godinama ranije, kraj lipnja u Kaštelima je u znaku Nostalgije, manifestacije koja donosi njegovanje tradicije i prezentaciju obrtništva, mode i gastronomije, a ove godine Nostalgija se ponovo održava u Kaštel Novom i tamošnjem brcu i rivi, gdje će živo biti od petka do nedjelje, 22. do 24. lipnja.

Program ovogodišnje manifestacije donosi eko-etno sajam, reviju tradicijskih nošnji i obrtništva, etno večer te večer duhovnih šansona.

Eko-etno sajamodržava se tijekom sva tri dana, u vremenu od 10 – 24 sata, a na izložbeno - prodajnim štandovima bit će izložena gastro ponuda, suveniri i ručno izrađene unikatne rukotvorine s naglaskom na otočne proizvode.
U slučaju visokih temperatura sajam će biti otvoren od 17 sati

Revija tradicijskih nošnji i obrtništva Nostalgijaodržat će se u petak, 22. lipnja. U 19 sati planirano je službeno otvaranje sajma, piće dobrodošlice i degustacija kaštelanskih delicija za koje će se pobrinuti PŠD Srdela.
U 21 sat, kroz reviju tradicijskih nošnji i obrtništva Nostalgija, predstavit će se kaštelanski plesovi, pjesme i nošnje te otočni narodni običaji.
Izvođači su HGD Zrinjski, KUD Putalj, ŽVS KUD-a Putalj “Kaštelanke”, Nedo Kovačev, KUD Jadro, KUD 7 Kaštela, glumica Mladenka Gruica, PK Lambada i kreatorica Mirjana Ojdenić

Etno večer, koja će se upriličiti u subotu, 23. lipnja, započinje u 19 sati, kada će ugostitelji iz Beča pod vodstvom Helge Rigler, po prvi put u Hrvatskoj prezentirati razvlačenje osam metara duge tradicionalne bečke štrudle u čijem će okusu posjetitelji moći i uživati.
Nakon toga, u 20 sati, nastupaju gostujući KUD-ovi iz Slovenije i BiH te će na rivi pripremati tradicionalnu gastro ponudu svog kraja.
U 21 sat je Međunarodna etno večer pri čemu će folklorna društva predstaviti svoje narodne običaje kroz plesove i glazbu.
Izvođači su KUD Ante Zaninović, KUD Karol Wojtyla, HGD Biranj, Prijatelji ojkavice, ženska klapa Šinjorine, KUD Rodoč – Mostar, KUD Tribanj – Župa Bila Livno te gosti iz SlovenijeTurističko društvo Notranjska - Cerknica, Društvo praženog krumpira i Rokodelsko društvo Moravče.

Posljednje večeri Nostalgije, u nedjelju 24. lipnja na rasporedu je Večer duhovnih šansona u kojoj će nastupati zbor župe Svetog Petra i njihovi gosti.

- Želja organizatora je da u ovoj trodnevnoj manifestaciji posjetitelji osjete i dožive Kaštela i Hrvatsku kroz mirise i okuse gastro ponude, zvuke folklore i izvorne hrvatske suvenire, a u cilju jačanja međudržavne suradnje i upoznavanje etno i gastro baštine susjednih država, folklorna društva predstavit će svoje narodne običaje kroz plesove, glazbu i gastro ponudu – kazali su organizatori.

A organizator ove manifestacije je Turistička zajednica grada Kaštela pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, Županije splitsko-dalmatinske, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Cemex Hrvatska d.o.o. i u suorganizaciji Udruge za promicanje kvalitete života, kulturnih vrijednosti i baštine Šušur.
Ova manifestacija prošle je godine dobila posebno priznanje “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” za tradicijsku manifestaciju.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij