hren
 

NOSTALGIJA
  Ove će se godine Kaštel Novom održati 9. Dani tradicije – Kaštela 2018 i to od 22. do 24.lipnja, u organizaciji TZG Kaštela pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, Županije Splitsko-dalmatinske, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Cemex Hrvatska d.o.o. i suorganizaciji Udruge za promicanje kvalitete života , kulturnih vrijednosti i baštine „Šušur“. Prijave za sudjelovanje se primaju najkasnije do 15. lipnja i to za sve manifestacije koje su predviđene programom, Eko-etno sajam i sajam otočnih proizvoda-Kaštela 2018, Revija tradicijskih nošnji i obrtništva Nostalgija, Etno večer i Večer duhovnih šansona.

Eko-etno sajam i sajam otočnih proizvoda će se održavati od 22. do 24. lipnja na rivi u Kaštel Novom od 10 sati do 24 sata. Predviđeni su izložbeno-prodajni štandovi koji će biti besplatni za izlagače gastro ponude, suvenira i ručno izrađenih unikatnih rukotvorina s naglaskom na otočne proizvode.

Revija tradicijskih nošnji i obrtništva Nostalgija bit će 22. lipnja na brcu u Novom u 19 sati kada je planirano otvaranje sajma te će u 21 sat biti sama revija na kojoj će se predstaviti kaštelanski plesovi, pjesme i nošnje te otočni narodni običaji.

Etno večer će biti 23. lipnja u 19 sati te će po prvi puta u Hrvatskoj ugostitelji iz Beča pod vodstvom Helge Rigler prezentirati  razvlačenje osam metara duge tradicionalne bečke štrudle. Na rivi u Novom u 20 sati gostovat će KUD-ovi iz Slovenije, BiH, Crne Gore koji će pripremiti tradicionalnu gastro ponudu svoga kraja, dok će folklorna društva predstaviti svoje narodne običaje u 21 sat na brcu na Međunarodnoj etno večeri.

Večer duhovne šansone bit će završno događanje u sklopu manifestacije Nostalgija i to 24. lipnja u 21 sat na brcu u Novom.

Želja organizatora je da u ovoj trodnevnoj manifestaciji posjetitelji osjete i dožive Kaštela i Hrvatsku kroz mirise i okuse gastro ponude, zvuke folklora i izvorne hrvatske suvenire, s ciljem jačanja međudržavne suradnje i upoznavanje etno i gastro baštine susjednih država. Folklorna društva predstavit će svoje narodne običaje kroz plesove, glazbu i gastro ponudu. Ova kulturno- turistička- gastro manifestacija kroz sajamske i programske prezentacije, nastupe folklornih društava i prezentacije narodnih nošnji ističe bogatstvo nematerijalne kulturne baštine.

Dodajmo i kako je ova manifestacija prošle godine dobila posebno priznanje „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ za tradicijsku manifestaciju.

Prijavu za sudjelovanje na 9. Dani tradicije-Kaštela 2018 pod nazivom „Nostalgija“  možete preuzeti OVDJE.


KOMENTARI: