PONOVNO U PRODAJI JEDAN OD KAŠTELANSKIH KULTURNIH SPOMENIKA
Kaštel Rotondo, utvrda stara preko pet stotina godina, zaštićeno dobro Republike Hrvatske umjesto da privlači turiste svojom ljepotom i sadržajem zjapi prazno i u derutnom stanju. Sadašnje vlasnike očito nije briga, ali čini se ni ikoga drugoga, s obzirom da je situacija takva već godinama. Objekt je ponovno u prodaji, pa postoji nada da će se uskoro nešto promijeniti.

Da Stjepan Staphileo vidi što je ostalo od njegovog prekrasnog dvorca, okretao bi se čovjek u grobu. Utvrda izgrađena na morskoj hridi davne 1508. godine koja je stoljećima bila simbol Kaštel Štafilića već godinama stoji zapuštena.

Navedeni kaštel, srce Štafilića, koji je ujedno dobio ime po svom osnivaču, trogirskom plemiću Staphileu bio je začetak kasnijeg sela okruženog jarkom s pokretnim mostom i obrambenim kulama, od kojih je jedna sačuvana i dan danas.

Nasljednik utvrde Mirko Kofran Rotonda bio ju je prisiljen prodati iz financijskih razloga sa željom da se što prije obnovi i zablista starim sjajem. Iako je Grad imao pravo prvokupa za iznos od 600 000 eura, nažalost, nije bilo novca za kupnju i restauraciju te je kaštel prije nekih petnaest godina prešao u ruke talijanskog poduzetnika Massima Vecchija koji ga je kupio za 800 000 eura. Par godina nakon toga Rotondo je ponovno stavljen u prodaju po znatno višoj cijeni. Govorilo se o iznosu od 2 500 000 eura, ali onda je odjednom cijela priča o prodaji utihnula.

Konzervatorski odjel u Trogiru je još 2006. godine uvjetovao izradu te odobrio Konzervatorski elaborat za rekonstrukciju koji je sadržavao osnovne smjernice obnove, a nadležni iz Grada kazali su da je Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša po zahtjevu investitora Kaštel Štafilić d.o.o., koja je bila jedna u nizu firmi u vlasništvu obitelji Vecchi, izdao je još 2012. godine potvrdu glavnog projekta tj. građevinsku dozvolu. Na mjestu Rotonda predviđen je luksuzni hotel s 4 zvjezdice, a radovi su bili najavljeni za 2014. godinu.

Postavljena je ploča o početku radova, a zarenovaciju i prenamjenu objekta su zaduženi Studio Vojnović kao projektant, Patrignani kao izvođač radova i Korektor d. o. o. Split kao nadzornik.I s tim je sve završilo. Sada, četiri godine nakon toga, situacija je i dalje ista. Rotondo je postao dom brojnim golubovima, napuštenim mačkama, štakorima i ostalim vrstama flore i faune svojstvene zapuštenim prostorima. Da se ne spominje mogućnost urušavanja kamenja ili kupa izazvanih starošću i vremenskim prilikama.

- Sramota, što drugo reći?! Živim ovdje cijeli život i sve čekamo da se nešto dogodi prije nego što odluče poduzeti nešto s Rotondom. Prije par godina smo se ponadali da će krenuti s radovima i da ćemo ispred kuće imati napokon nešto lipo, a ne ovu ruševinu. Strah me pustiti unuke da se igraju u blizini da im ne bi nešto palo na glavu. A da ne govorim o svim mogućim beštijama koje se kote unutra – ljutito priča gospođa iz ulice udaljene svega nekoliko metara od Rotonda.

Što kažu konzervatori?

U potrazi za odgovorom pokušali smo kontaktirati sve koji su uključeni u poslove oko kaštela Rotondo. Saznali smo da je razlog statusa quo to što je vlasnik ponovno stavio objekt u prodaju. Do nedavno mu je cijena bila 1,9 milijuna eura, a sada je pala na 1,6. Zanimljivo je i to da bi tvrtka koja ga kupi, ukoliko ima iskustva u hotelijerstvu mogla dobiti čak 95% bespovratnih sredstava za sređivanje hotela, budući da je dvorac Rotondo zaštićeno kulturno dobro.

Vijest o prodaji iznenadila je Konzervatorski odjel u Trogiru koji je poslao već dvije opomene vlasniku zbog stanja objekta.

 - Očekivalo se da će nakon ishođenja dokumentacije investitor nastaviti s radovima, međutim nije, pa smo 2012.g. izdali upozorenje vlasniku o lošem građevinskom stanju kaštel Rotonda i upozorili da je potrebno provesti hitnu sanaciju objekta radi mogućnosti urušavanja. Vlasnik je potom poduzeo manje mjere sanacije i krenuo u izradu dokumentacije za uređenje morskog pristupa kaštelu. Kroz 2013. -2014.  smo  na zahtjev investitora,  s predstavnicima i projektantima firme Kaštel Štafilić d.o.o. rješavali  morski pristup kaštelu. Svi koraci koje je investitor poduzimao, posebno izrada projektne dokumentacije, upućivali su da će konačno početi s radovima. Na žalost, do danas se to nije dogodilo.  Nemamo nikakvih saznanja o prodaji kaštela Rotondo. Novi vlasnik će zasigurno nastojati krenuti što prije u realizaciju, glupo bi bilo da netko kupi objekt i prepusti ga daljnjem propadanju. Vlasniku smo poslali još jedno upozorenje o lošem stanju objekta i po njegovu  primitku dužan nam se javiti u roku od 15 dana. – kazao je dr. sc. Miroslav Katić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Trogiru.

 Nadležni u Gradskoj upravi kažu kako Grad Kaštela ne raspolaže informacijama u pogledu same izgradnje ili prodaje, a gospodin Vojnović kaže da nema odgovore na postavljena pitanja, jedino može potvrditi da je u zadnjem kontaktu koji je imao s gospodinom Vecchijem prije dva, tri mjeseca, on još uvijek bio vlasnik. Pokušali smo na različite načine doći do vlasnika ili direktora tvrtke Kaštel Štafilić d. o. o., ali bez uspjeha.

Čini se da sad preostaje samo čekati prodaju i nadati se će sljedeći vlasnik shvatiti vrijednost Rotonda ili vidjeti hoće li opomene poslane sadašnjem vlasniku na neki način promijeniti situaciju, s obzirom da prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara nadležni Konzervatorski odjel ima pravo na ozbiljne sankcije.

Foto: PGK


KOMENTARI: