hren

KAŠTELANSKA UDRUGA DOMAĆIN OKRUGLOG STOLA
Okrugli stol pod nazivom „Stambene zajednice“, koji je na temu zbrinjavanja beskućnika organizirala udruga Sv. Jeronim, okupila je u četvrtak u kaštelanskoj Gradskoj vijećnici predstavnike udruga i institucija, članova Hrvatske mreže beskućnika, iz svih krajeva Hrvatske.

Dobrodošlicu tridesetak osoba iz Varaždina, Zagreba, Osijeka, Rijeke, Šibenika i drugih gradova, koji se na određene načine bave problematikom beskućništva, između ostalih, poželio je i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, koji je i sam bio jedan od realizatora projekta prenoćišta za beskućnike u Kaštelima.

- Grad je, zajedno s udrugom Sv. Jeronim prije pet godina otvorio prihvatilište za beskućnike u Kaštel Gomilici. Grad je ustupio prostor, a prihvatilište vodi udruga. Grad iz proračuna godišnje za rad prihvatilišta izdvaja 230 tisuća kuna, a u cijelu priču uključen je i Grad Solin, koji su nam partneri u tom projektu. Za dodatne programe, u kojima sudjeluju beskućnici, uključeno je i Ministarstvo socijalne politike – kazao je ukratko gradonačelnik Ivanović.

O dobrim primjerima iz prakse o zbrinjavaju beskućnika, među ostalim i stambenim zajednicama, ovog su dana govorili Zvonko Mlinar iz Hrvatskog Crvenog križa, potpredsjednik Hrvatske mreže beskućnika , kao i Petra Bratoš, asistentica na projektima u Centru za razvoj neprofitnih organizacija.

- U ovom trenutku, prema zakonskoj definiciji beskućnika, a to je osoba bez ikakvih prihoda, u Hrvatskoj ima oko dvije tisuće beskućnika. Kako bi na određeni način pomogli tim ljudima ponovni povratak u svijet rada i da se sami skrbe o sebi, bitan faktor su stambene zajednice, s kojima smo mi u Hrvatskoj mreži beskućnika krenuli prije dvije i po godine. Nema ih neki preveliki broj, ali do sada smo u stambenim zajednicama imali 17 korisnika, od kojih je njih 15 uspješno se integriralo, zaposlilo i izašlo iz svijeta beskućnika pa program stambenih zajednica smatramo najprimjerenijim programom, a uglavnom se radi o mladim i radno sposobnim osobama – kazao je Mlinar.

Petra Bratoš navela je problem nedostatka socijalnih stanova, koji se mogu koristiti za ovaj program, no naglasila je da postoje brojni neiskorišteni prostori koji bi se mogli prenamijeniti za tu svrhu.

- Jednom kad je korisnik smješten u nekom socijalnom stanu ili slično, o kojem brine mobilni, stručni tim, onda je on visoko motiviran da rješava neke druge probleme, poput zapošljavanja, ponovne uspostave kontakata i slično – ustvrdila je Petra Bratoš.

Među sudionicima ovog okruglog stola, bila je i Mirjana Jančijev, iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koja je izrazila zadovoljstvo činjenicom da su u rješavanje problema beskućništva uključene brojne udruge, volonteri, ali i gradske i županijske vlasti, baš poput kaštelanske.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij