hren
 

ODGOVORI NADLEŽNIH
Nekoliko pitanja pristiglih na adresu Portala uputili smo nadležnim službama, a njihove odgovore donosimo u nastavku.

Molim vas da mi odgovorite koliko je do danas Grad Kaštela dobio sredstava Europske unije i za koje projekte? Pri tome ne mislim na državne ili regionalne projekte poput recimo EKO projekta, zanimaju me samo gradski projekti.

- Grad je dobio sredstva za Perpetuum baštine, projekt vrijedan 5.491.700 kuna, od čega se 4.393.360 kuna sufinancira sredstvima EU-a iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Grad Kaštela je nositelj tog projekta.
Grad je partner na projektu ProteCH2save, čija je vrijednost 1.930.115 eura, a Grad Kaštela od toga provodi aktivnosti u vrijednosti od 201.050 eura, a od čega je 85 posto sufinancirano sredstvima EU-a.
Procijenjena vrijednost ulaganja za Grad Kaštela u projektu Skriveni Habitati je 250.000 kuna od čega se 85 posto sufinancira  Europskim fondom za regionalni razvoj.Vrijednost ukupnog projekta, u kojem je nositelj Splitsko-dalmatinska županija je 34.548.821 kunu.
Grad Kaštela je partner i na projektu EKO BIZ, vrijednog 299 167 kuna, a nositelj projeka je javna ustanova RERA.
Također, Grad Kaštela dobio je sufinanciranje od 10.000 eura u sklopu projekta Stories jou can tell  -program ERASMUS +, koji je ukupno vrijedan 70.000 eura – odgovor je iz Gradske uprave

Zanima me koliko je kazni od strane komunalnih redara izdano građanima zbog odlaganja glomaznog otpada na mjestima koja za to nisu predviđena? Primjerice u posljednjih nekoliko mjeseci ?

- U posljednja  četiri  mjeseca za otpad na privatnim površinama izdano je sedam upozorenja, a za otpad na javnim površinama deset upozorenja, a obavijesti za neregistrirana vozila na javnim površinama 20 upozorenja. Na jednoj privatnoj površini uklonjeno je preko  četiri tone metalnog otpada. Redari su uklonili korodirani tank iz mora.
Glomazni otpad je poseban problem, jer se baca u kasnim noćnim satima. Da bi komunalni redari izdali kaznu, prekršitelja je potrebno uhvatiti prilikom počinjenja djela. Stoga se razmatra način rješavanja problema, pa čak i dežurstvo noću – informirali su nas iz odjela za komunalu.

Vezano uz članak o sigurnosti dijece i staru kaštelansku cestu,  postoji li mogućnost postavljanja gumenih ležećih i stupića po sredini ceste u područjima gdje je škola,  po uzoru na Zagreb, gdje se na glavne prometnice bez problema stave ležeći policajci pokraj škola?

- Na Cestu dr. Franje Tuđmana se ne smiju postavljati uspornici. Radi se o vrlo frekventnoj cesti, po kojoj dnevno prođe i više od 30 tisuća vozila. Grad Kaštela vodi računa o sigurnosti građana, a posebno djece. U blizini škola su postavljeni semafori, uspornici, ograde, vertikalna i horizontalna prometna signalizacija. U Gradu se nalazi veliki broj uspornika zbog kojih negoduju vozači hitne pomoći i savjesni građani – još je jadn odgovor iz odjela za komunalne djelatnosti. 

Mene zanima kada koncesionar koji je dobio dozvolu za izgradnju ski-lifta na Divuljama misli počistiti smeće koje je ostavio na plaži? Konkretno me zanima sajla koja na plaži stoji još od 2017. godine, riječ je o sajli za vuču koja im je pukla pa su je zamijenili novom, a ovu staru razbacali po plaži i pličaku. Ostavili su i ruzinave limove.

- Koncesije ovoga tipa izdaje Splitsko dalmatinska županija koja također konrolira na koji način se koncesijska djelatnost obavlja – odgovorili su iz Grada, a upit smo poslali i u Županiju odakle očekujemo odgovor.

Kada se planira napraviti pješački nogostup u Nehajskom putu? Jedna od frekventnijih kaštelanskih cesta, sasvim dovoljne širine za pristojni nogostup, a nema ga nego cesta služi za parkiranje automobila. Da nisu i za tu ulicu nadležne Hrvatske ceste pa Grad ne može ništa?! I isto tako, što je s uspornicima u istoj ulici? Maknuti su prije nekoliko godina s obećanjem da će se vratiti nakon radova na kanalizaciji, ali kao što izreka kaže, obećanje ludom radovanje, a Nehajski put se pretvara u trkalište, pogotovo u ljetnim danima.

- Nogostup će se napraviti kada se uvrsti u Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, koji donosi Gradsko vijeće. Uspornici nisu vraćeni, jer je tadašnji mjesni odbor tražio da se uspornici nakon postavljanja kanalizacijskog kolektora ne vrate – odgovor je iz gradskog Odjela za komunalu.

Vaša pitanja i nadalje možete postavljati putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Kontakt forme…


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij