hren
 

Prosvjed organizira Sindikat vozača i prometnih radnika, a osim u Splitu, javni promet će se ove srijede u 12 sati zaustaviti u Zagrebu, Osijeku i Rijeci 

Na sastanku osam sindikata koji djeluju u ZET-u, te u suradnji sa sindikatima prometa iz Osijeka, Splita i Rijeke, dogovoreno je da se u znak protesta zbog najave Vlade o ukidanju beneficiranog radnog staža za određene kategorije radnika, koordinirano zaustavi promet u navedenim gradovima i to u srijedu (16. svibnja) od 12 – 12:10 sati (10 minuta).

Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske protivi se najavi Vlade o ukidanju beneficiranog radnog staža.

– Sindikat vozača i prometnih radnika želi upoznati javnost i Vladu o nekoliko činjenica. Težina obavljanja našeg radnog mjesta proizlazi iz nekoliko ključnih faktora, neuređenosti radnih vremena, neuređenog smjenskog rada…

Na primjer, imamo smjene koje počinju ujutro u 3, 3:30, 4 sata i tako dalje, smjene koje završavaju u ponoć, 1 sat, 6 sati i tako dalje, što jasno daje do znanja kako vozači ni blizu nemaju normalan bioritam života, što su stručnjaci u više navrata i dokazali.

Pritisak vozila na gradskim prometnicama je sve veći što se očituje kroz nervozu i sudionika i putnika na našim prometnicama, a rezultira kao otežanost obavljanja vozačkog posla.

Poznato vam je i da vozači vrše liječnički pregled svakih 5 godina, a koji je sve rigorozniji i često vozač ne dobije dozvolu za produženjem iste, a tvrtka u tom slučaju sve teže pronalazi zamjensko radno mjesto.

Napomenut ćemo kako u gradski zglobni autobus stane i do 200 ljudi, a sva odgovornost je upravo na vozaču. Nemamo pravo na pogrešku, jer i najmanja može biti pogubna.

Tako da smatramo da priča o tome kako su autobusi sve bolji i imaju “anatomska” sjedala nema veze s onim činjenicama za koje mislimo da trebamo imati beneficiju.

Dodajemo kako ćemo u srijedu obratiti posebnu pozornost prilikom zaustavljanja na putnike, kako ne bi bili ugroženi i kako bi stigli na odredišta. – najavili su iz Sindikata vozača i prometnih radnika.


 

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij