hren
 

OBNOVLJENI STATUSI UZ PRIZNANJE GRADU
Svečanost promocije 18. generacije Eko škola, održana je u restoranu Gastro Globus na Zagrebačkom velesajmu, a na ovoj svečanosti obnovljen je status eko škole i dvjema kaštelanskim školama, osnovnoj školi Kneza Mislava iz Kaštel Sućurca te osnovnoj školi Prof. Filipa Lukasa iz Kaštel Starog.

Na ovoj svečanosti certifikate eko školama uručio je predsjednik udruge Lijepa naša, dr. Ante Kutle. U ime škole Kneza Mislava dijamantni certifikat, koji je ova škola zaslužila višegodišnjim obnavljanim statusom eko škole, preuzela je pedagoginja Lucija Vrdojak, dok su u ime škole Prof. Filipa Lukasa srebrni certifikat dobili ravnatelj Petar Mustapić te koordinatorice Esma Sarajčev i Ana Vukadin.

Ovom prigodom, posebno priznanje dobio je i Grad Kaštela, koji već 18 godina surađuje u ovom programu i plaća članstvo u udruzi Lijepa naša za ove dvije kaštelanske škole, a priznanje je preuzela pročelnica za društvene djelatnosti, Sandra Zokić.

Inače, Eko škole su program Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš - FEE (Foundation for Environmental Education) utemeljene 1981. godine pri Vijeću Europe, čiji je cilj promicanje odgoja i obrazovanja na području zaštite okoliša i održivog razvoja. U Zakladu za odgoj i obrazovanje za okoliš do sada je uključeno 27 europskih država punopravnih članica i nekoliko država iz drugih krajeva svijeta.

Nacionalni koordinator i provoditelj programa u hrvatskoj je pokret prijatelja prirode "Lijepa naša" zadužen za nacionalnog koordinatora i voditelja buduće suradnje, kao i za provođenje pripadajućih programa u Hrvatskoj.

Ciljevi i zadaci Eko-škole je odgojiti današnje naraštaje osjetljivima na pitanja okoliša, jer će upravo oni donositi odluke o razvoju društva u budućnosti. Program Eko-škola određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovnog školskog programa, primjenjuju u svakodnevnom životu škole. Posebna pozornost pridaje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog iskorištavanja energije i vode, te uređenju školskog okoliša.


KOMENTARI: