TRADICIONALNO KOD CRKVICE SV. MARTE
U organizaciji škola Bijaći iz Kaštel Novog i Kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice, održana je ovog petka manifestacija Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću. Prelijep, sunčan dan i ove godine je na predjelu Bijaći kod crkvice Sv. Marte okupio učenike, njihove nastavnike i prijatelje ovog tradicionalnog događanja.

Ova manifestacija trebala se održati krajem veljače, u sklopu obilježavanja Dana grada i dana škola organizatora, no zbog loših vremenskih prilika organizatori su održavanje morali odgoditi.

Ravnateljica škole Bijaći, Jadranka Šošić, na samom je početku pozdravila prisutne

-„Naše dvije škole Dan škole obilježavaju 4. ožujka kada obilježavamo i Dan našeg grada. Ove nas je godine loše vrijeme u tome spriječilo, ali nismo željeli propustiti ovo lijepo druženje uz naše prijatelje, uz učenike naših škola te uz učitelje bez kojih ne bi bilo niti djece koja su educirana i koja će sigurno s ovog mjesta ponijeti puno toga značajnoga u život. Značaj ovog projekta je veći od našeg življenja i sigurno će ova tradicija biti nastavljena i nakon što mi više ne budemo ravnatelji, nakon što dođu neki novi nastavnici i ova djeca budu postala roditelji.

U ime gradonačelnika denisa Ivanovića i pročelnice Sandre Zokić te cijele Gradske uprave, prisutne je pozdravio Mate Barun.

-Čestitam vam dvadesetu obljetnicu obilježavanja ove manifestacije. Sjećam se kako je u početku njen naziv bio Sačuvajmo Bijaće za 21. stoljeće, a sada, kako smo u 21. stoljeću, promijenjen je i naziv. Zahvaljujem se svima onima koji čuvaju i istražuju našu povijest, našu kulturu i baštinu kroz rič, pismu, nošnju, spomenike kulture i sve ostale čimbenike koji čine naš identitet - kazao je Barun.

U prigodnom programu o povijesti Bijaća govorio je dr.sc. Tonći Burić, svojim stihovima prisutne je darivao čakavski pjesnik Mislav Luketin Sarajčev, kliški Uskoci te recitatori, učenici kaštelanskih osnovnih škola kao i trogirske škole Majstora Radovana.

U glazbenom dijelu programa nastupio je dječji zbor pod ravnanjem Darija Cuculića.


KOMENTARI: