O VRGORAČKOM, MAKARSKOM I NERETVANSKOM KRAJU
Povjesničarka Blanka Matković u utorak navečer zainteresiranim Kaštelanima predstavila je svoju novu knjigu „Vrgorska krajina, Makarsko primorje i neretvanski kraj u dokumentima Ozne, Udbe i Narodne milicije (1944.-1965.), Likvidacije i progoni“ a u organizaciji dragovoljačko-braniteljske udruge Stina pradidova i kaštelanskog HSP-a.

Mladu znanstvenicu i povjesničarku Blanku Matković, publici je ukratko ove večeri predstavila Žana Topić, koja se u svom govoru osvrnula i na rad hrvatske družbe  povjesničara „Dr. Rudolf Horvat“, čiji su članovi, poput Blanke Matković, tijekom  deset godina  postojanja  družbe objavili brojne znanstvene radove o stradanju hrvatskog naroda tijekom 20. stoljeća, kao i nekoliko vrijednih dokumentarnih knjiga.

Dokumenti objavljeni u najnovijoj knjizi „Vrgorska krajina, Makarsko primorje i neretvanski kraj u dokumentima Ozne, Udbe i Narodne milicije (1944.-1965.), Likvidacije i progoni“, prikupljeni su u razdoblju od 2006. do 2011. godine i to dokumenti Sekretarijata za unutrašnje poslove Dalmacije i Jugoslavije, koji se čuvaju u državnim arhivima u Splitu i Zagrebu. Knjiga sadrži i brojne elaborate Narodne milicije, UDBE i mjesnih narodnih odbora krajem 40-tih i 50-tih godina prošlog stoljeća i to za svako mjesto vrgoračkog kraja, Makarskog primorja i neretvanskog kraja, kao i izvješća OZNE, UDBE, KP i narodnih odbora pa i izvješća kojima se ne mogu utvrditi niti datumi niti potpisnici.
Knjiga donosi i popise likvidiranih, zatočenih, osuđenih, nestalih, narodnih neprijatelja kao i emigranata s navedenih područja, prema spiskovima nađenim u istraživačkim djelatnostima autorice.

Uz predstavljanje svoje nove knjige, Blanka Matković održala je i predavanje o komunističkim zločinima i velikosrpskim mitovima od 1941. godine do danas te najavila novu knjigu „Zločini Jugoslavenske armije i komunistička represija u Lici i gradu Gospiću (1945.): Dokumenti“, koja je u pripremi.

Uz članove udruge organizatora te kaštelanskog HSP-a, na čelu s predsjednikom Antom Komljenom i zainteresirane građane, predstavljanju knjige nazočili su i pojedini gradski vijećnici i dužnosnici, a saborski zastupnik Željko Glasnović, koji je unatoč najavi, zbog obveza morao otkazati svoj dolazak, sudionicima ovog događanja poslao je pismo podrške, koje je pročitala Žana Topić.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada