hren
 

KAD SVATKO RADI ŠTO HOĆE
Kaštela su u posljednjih desetak godina ostala bez značajnijeg djela svojih stabala. Neka su propala zbog bolesti, neka su uklonjena jer se nisu mogla uklopiti u realizaciju pojedinih gradskih projekata uređenja, dio ih je uklonjen zbog opasnosti za sudionike u prometu, dio je uništen u vremenskim neprilikama, ali dio se uništava i kao rezultat samovolje građana, za što je jedan od primjera i čempres na našim fotografijama.

I dok, primjerice, vlasnik obiteljske kuće u Kaštel Lukšiću, poštuje zakone i proceduru te duži niz godina čeka da nadležni pristanu ukloniti „famozni čempres“ koji konkretno smeta na samom ulazu u njegovo dvorište, drugi bez imalo grižnje savjesti uništavaju stabla na javnim površinama, očito želeći na mjestu pojedinih stabala, realizirati neke svoje ideje. Poput više mjesta za parking ili slično.

Na fotografijama u čijem smo posjedu vidljivo je da je netko, a potvrđeno nam je da nije riječ o službenim osobama, odsjekao dio grana 50-godišnjeg čempresa na parkiralištu pored stare ambulante u Kaštel Starom i dodatno mu oštetio deblo, kako bi čempres propao.

No onaj tko je to uradio zaboravio je pri tome, da osim što svako stablo predstavlja dio pluća grada, ono ima i neku novčanu vrijednost pa su kazne za ovakvo uništavanje javne imovine, poprilične. Zato, bez iznenađenja kada na kućna vrata stigne rješenje o propisanoj kazni.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij