hren
 

POLJOPRIVREDNA BRANITELJSKA ZADRUGA LINTAR
Tvrtka CEMEX je, nakon gotovo sto godina eksploatacije, tijekom zadnjih desetak godina na temelju projekta Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša sanacijom rudnika rekultivirala više od 200.000 m2. Na području južnih padina Kozjaka zasađen je maslinik koji se proteže na površini od gotovo 65 000 m2 i danas broji oko 2200 stabala maslina, pretežno oblica o kojima se od 2009. godine volonterski brine osamdesetak članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement.

U suradnji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR) Dalmacijacement i i tvrtke Cemex Hrvatska u ožujku 2011. godine osnovana je Poljoprivredna braniteljska zadruga Lintar. Svrha osnivanja zadruge je, kako kaže njezin upravitelj Ante Grubišić, omogućiti njenim članovima da se na sustavan način bave održavanjem maslinika i proizvodnjom maslinova ulja.

- Članovi UDVDR Dalmacijacement i članovi naše zadruge, kao i djelatnici CEMEX-a Hrvatska i naši drugi prijatelji pomažu nam u zahtjevnim poslovima kao što su berba i rezidba, a mi s vremena na vrijeme pripremimo marendu i tako uz ugodno druženje stvaramo nova prijateljstva. Ime Lintar je stari naziv za Kaštelanski zaljev, a dolazi od grčke riječi koja označava lijevak. Prvo je nastalo ime ulja Lintar pa je dvije godine kasnije nastala P.B.Z. Lintar. Čak je i jedna od boca u obliku pirlije ili lijevka, što simbolizira proces pročišćavanja i pretakanja ulja, kao i pripadnost mediteranskom kulturnom i tradicijskom podneblju te neraskidivu povezanost s lokalnom zajednicom u kojoj djelujemo – nastavlja Grubišić.

Teško je govoriti o količini masline kao ploda i ulja, budući da je to dosta neizvjesno. Nije svaka godina ista.  Naime, kako kaže upravitelj Lintara, bila je jedna godina kada nisu ništa dobili, jer su prije četiri godine ušli u prijelazno razdoblje za ekološki uzgoj  maslina, pa su mogli koristiti samo zaštitna sredstva koja su dozvoljena u eko uzgoju.

- Za nas je 2017. godina bila i plodna i rodna, dobili smo oko 5500 kg ploda maslina i 750 litara vrhunskog ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ovo ulje je prvo hrvatsko ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno iz rekultiviranog dijela rudnika.  Zanimljivo je naglasiti da se od starina  maslinovo ulje drugim imenom zvalo tekuće zlato, dakle, mi sada iz rekultiviranog dijela rudnika od maslina koje čak i po mjesečini vide more, dobivamo tekuće zlato – ponosno govori Ante.

Zadruga Lintar je od 2012. godine sudionik svih važnijih maslinarskih manifestacija kao što su Maslina i Noćnjak te dobiva brojne nagrade: zlatne medalje, plakete, priznanja, zahvale, a 2017. je dobila potvrdnicu - certifikat da ima ekološki status u maslinarstvu.

Ove godine je na manifestaciji „MASLINA SPLIT 2018.“ Lintar dobio zlatnu medalju za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja upisanog u ekološku proizvodnju kao i plaketu Vrhunsko - Premium ekstra djevičansko maslinovo ulje, a na manifestaciji  „NOĆNJAK 2018.“ održanoj u Vodicama je dobio zlatnu medalju.

- Svako priznanje i svaka medalja je poticaj da damo što više od sebe kako bi rezultati bili još bolji. Sva su priznanja draga, ali je jedno priznanje u ovoj godini posebno, a to je godišnje priznanje grada Kaštela. To priznanje ima miris tekućeg zlata dobivenog iz rudnika, to prestižno priznanje grada Kaštela su nam na svečanoj sjednici gradskog vijeća uručili gradonačelnik Denis Ivanović i predsjednik gradskog vijeća gospodin Ivan Udovičić.Ako dopuštate bilo bi zgodno da se ovom prigodom zahvalim svim braniteljskim udrugama iz grada Kaštela, koje su nas predložile za godišnju nagradu grada, ali također zahvale dugujemo gradskom vijeću i gradonačelniku, jer su prepoznali da to što radimo zaslužuje priznanje grada – dodao je upravitelj zadruge.

Na kraju je Grubišić kazao da im je daljnji cilj što je moguće bolje održavati postojeće maslinike,  nastaviti sa sadnjom novih nasada maslina te nabaviti dodatna pomagala za još bolje održavanje maslinika uz što manje fizičkog rada.


KOMENTARI: