hren
 

NEMA SLUHA KOD POSLODAVCA
Iako je posljednjih dana bilo burno među djelatnicama na poslovima čišćenja u Zračnoj luci Split u Kaštelima, a veći dio djelatnica koje su do sada obavljale taj posao, u petak ostao kod svojih kuća, uvod u vikend u ovoj zračnoj luci protekao je, prema riječima nadležnih, uobičajeno, a da nikakvih problema u svakodnevnom čišćenju aerodromske zgrade i zrakoplova ovog dana nije bilo potvrdili su nam i djelatnici na terenu.

A kako će sve teći dalje, vezano uz poslove čišćenja, jer svakim danom smo sve bliže turističkoj sezoni i sve veći broj zrakoplova pristizat će na pistu u Resniku, a samim tim i sve veći broj putnika, tek će pokazati vrijeme i ono što nadležni budu poduzimali.
Unatoč tome što je dio medija objavio kako su čistačice na splitskom aerodromu, inače zaposlenice tvrtke Dubrovačke uslužne djelatnosti (DUD), od petka u štrajku, ta informacija nije točna, jer je čistačicama istekao ugovor o radu, a većina ih novi nisu željele potpisati po postojećim uvjetima.

No, krenimo redom. Više od 20-ak godina splitska Zračna luka Split, uslugu ispomoći čišćenja zrakoplova i dijela objekata, postupkom javne nabave povjerava privatnim tvrtkama. Na nekoliko natječaja, koji su se provodili svake četiri godine, taj posao dobivala je tvrtka Krolo dom, a prije pet godina, na osnovu najniže cijene ponude, izabrana je tvrtka Primula company iz Solina. Nakon toga natječaji se raspisuju svake dvije godine pa tako nakon dvije godine uslugu ispomoći čišćenja dobiva tvrtka Dubrovačke uslužne djelatnosti. Na posljednjem natječaju, raspisanom krajem siječnja ove godine, za najboljeg ponuditelja izabrana je tvrtka Adriatic servis Zadar, no nakon toga tvrtka se povlači iz cijelog postupka, zbog nemogućnosti ispunjavanja uvjeta, a posao ponovno dobiva DUD.
Kada je tvrtka Krolo dom izašla iz ovog posla, imala je oko 50-ak zaposlenica za navedene poslove, dio njih prešao je u tvrtku Primula te nastavio s radom u zračnoj luci, dok je dio bio nezadovoljan uvjetima koje je nova tvrtka nudila pa su potražili druga rješenja za svoju egzistenciju. Slično je bilo i kada je posao preuzimala tvrtka DUD, a i Primula i DUD zaposlili su određeni broj novih djelatnica kako bi upotpunili potreban broj za funkcioniranje usluga čišćenja.

- U vrijeme kada smo radili kod prvog poslodavca neto satnica nam je posljednju godinu bila 16,5 kuna, dobivali smo i troškove prijevoza. Drugi poslodavac satnicu nam je smanjio za pola kune, a treći je otišao najdalje i isplaćivao nam satnicu od 14 kuna. Moramo naglasiti da smo često radili u noćnoj smjeni, rad praznikom i blagdanom je normalan, kao i prekovremeni rad, no poslodavci su nam, bez obzira na to, uvijek isplaćivali istu satnicu. Znači za nas je bilo isto, radili noć, dan, praznik, odradili 170 ili 240 sati mjesečno. Bez dodatnih primanja. Ali, prisiljen si raditi i prihvatiš sve što ti se ponudi. No, jednom se i taj vrč razbije, jer raditi dvadesetak godina na taj način nije nimalo lako. Još ako naglasimo da se tijekom ljeta radi na 50 ili 60 stupnjeva koliko je na pisti, avion moraš očistiti u zadanom roku, ideš iz aviona u avion jer bi ih nekoliko u isto vrijeme sletjelo na pistu, sve što radiš moraš raditi uz stalni pritisak o potrebnoj sigurnosti... – kazuje nam jedna od djelatnica koja je, zbog preporuke odvjetnika kojeg su angažirale u pregovorima s poslodavcem, željela ostati anonimna.

DUD je u posljednje vrijeme, a prije početka sezone, kada se kadar popunjava dodatnim djelatnicima imao 70 zaposlenica, od kojih je u posljednjim danima tek nešto više od desetak prihvatilo novu – staru ponudu. Ostale su zatražile nove uvjete, a kako nisu uspjele postići dogovor s poslodavcem, odlučile su kako novi ugovor neće potpisati.

- Zatražile smo da nam neto satnica bude 20 kuna te da nam se osiguraju troškovi prijevoza. Smatramo da je to, s obzirom na posao koji obavljamo, realno. Dio naših kolegica ostao je raditi, no većina nas smatra da je bilo dosta ovakvog izrabljivanja radnika – ustvrdila je naša sugovornica, ne spominjući prekovremene i noćne sate te rad blagdanom, očito navikla da su takva prava danas u određenim tvrtkama samo pusti san.

S cijelim slučajem, odnosa poslodavca i djelatnika, Zračna luka nema veze, jer kako su nam kazali, oni svoje obveze izvršavaju, a sve ostalo je odnos poslodavca i radnika.
Ipak, ne može se prijeći preko činjenice da se u postupcima javne nabave, posebno tvrtki u vlasništvu države, često u obzir uzimaju aspekti poput cijene, a da se pri tome nitko ne upita, kako će se takva cijena odraziti na poslove i odnos prema djelatnicima...otvara li se tako prostor za „izrabljivanje“ radnika?

Zračna luka Split, prema natječaju, s tvrtkom DUD ugovorila je sate rada prema mjesečnim potrebama, a hoće li te sate odrađivati manji ili veći broj djelatnika pitanje je koje rješava DUD. Ovoj tvrtki trebat će dodatni broj djelatnika za sav posao koji ih očekuje. Među njima možda će biti još poneka od djelatnica koje su za sada ostale kod kuće, a očekuju se i potpuno nova zapošljavanja. Jer ako se ne osiguraju uvjeti iz natječaja Zračna luka će „poduzeti mjere koje će osigurati kontinuitet odvijanja poslovnog procesa“, no koje su to mjere nije precizirano.

Na koji će način riješiti trenutni manjak djelatnika, zbog čega nisu prihvatili traženja djelatnica i slična pitanja uputili smo nadležnima u DUD-u, no konkretne odgovore nismo dobili.
Upućeno nam je tek priopćenje, koje su očito poslali većini medija.

- Do javnosti ovih dana dolaze razne informacije o Dubrovačkim uslužnim djelatnostima, među kojima velik broj nepotpunih i netočnih informacija koje mogu stvoriti iskrivljenu sliku o poziciji kompanije.
Poštujući javni interes, ovim putem potvrđujemo da prema važećem Ugovoru sa Zračnom lukom Split nesmetano i kontinuirano pružamo i nastavit ćemo pružati usluge prema elementima Ugovora.
Nadalje, poslujemo u skladu sa zakonom, vodimo brigu o svojim zaposlenicima i društveno smo odgovorni prema svim sudionicima u našim poslovnim procesima – dopis je potpisan sa Uprava društva.

Pred zračnom lukom u Kaštelima je vikend kada će broj zrakoplova i putnika biti povećan, a u danima koji dolaze započinje i turistička sezona. Svima je stalo da posebnih problema u funkcioniranju nema, a hoće li priča o čistačicama i dalje biti aktualna ili će uskoro biti zaboravljena, ovisit će isključivo o slijedećim potezima Dubrovačkih uslužnih djelatnosti.


KOMENTARI: