ZAVRŠENA OVOGODIŠNJA ČAKAVSKA VEČER
Da je tradicionalna Čakavska večer škole Bijaći već odavno prerasla okvire škole, Kaštela pa i Hrvatske, mogli su se još jednom uvjeriti svi oni koji su u četvrtak navečer pristigli u kino Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu kako bi bili dio 27. Čakavske večeri “Ča bi mi da jubavi ni...“.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje SD županije i Grada Kaštela, večer je i ovaj put, u povodu Marulićevih dana, uspješno organizirala škola Bijaći iz Kaštel Novog, na čelu s ravnateljicom Jadrankom Šošić, koja je u ime domaćina ove večeri pozdravila pristigle goste.
O važnosti očuvanja čakavice te značaju ove manifestacije u odgoju i obrazovanju mladih generacija, kao i očuvanja i  promociji vrijedne kulturne baštine, uz pozdrave i zahvale domaćinima, ove su večeri uputili pomoćnik ministrice obrazovanja, Momir Karin, Srećko Listeš iz Agencije za odgoj i obrazovanje te dogradonačelnik Kaštela, Grgica Benutić.

A nakon protokolarnog dijela, u kojem su posebno pozdravljeni novi prijatelji i suradnici iz Bugarske i Poljske, uslijedio je drugi dio večeri u kojem su nastupile klapa učiteljica  Bijaćke meštrovice, pod ravnanjem Ivana Cinottija, kao i gosti, dramska prvakinja Bruna Bebić, tenor Marko Škugor te čakavski pjesnik Nađan Dumanić.

Centralni dio večeri bio je kao i u godinama do sada, rezerviran za scensku igru u izvedbi školske dramske skupine Dračice. Ove godine izveli su predstavu „Ča bi bilo da ni bilo“ za koju je tekst napisala Ivana Lukas Bartulović, a režirale Katja Bašić i Sandra Špika.
Priču o odnosu roditelja i djece, različitim životnim stavovima i životnim vrednotama, ove su večeri publici ispričali Marita, Luka, Karla, Ana, Marta, Filip, Toni, i ostali mladi glumci škole u Kaštel Novom.
Kroz cijelu večer publiku su vodili Joško Vukšić i Lucija Carev.

Kako je najavljeno, učenici škole Bijaći i ove godine će sudjelovati na 8. susretu djece i učenika čakavaca, koje će se u organizaciji dječjeg vrtića Radost, održati 18. svibnja u Gradskom kazalištu lutaka u Splitu.

Foto: Ante Majić (PGK)


KOMENTARI: