hren
 

PROBLEMI ZBOG NA VRIJEME NEISPORUČENIH POŠILJKI
Zadnjih smo godina u nekoliko navrata pisali o problemima na koje Kaštelani nailaze u odnosu s Hrvatskom poštom. Nažalost, ni danas situacija nije ništa bolja, čak što više. Građani se sve više žale da im kasne pisma, paketi, računi. Moraju plaćati zatezne kamate, a nekima svaka kuna dobro dođe.

S obzirom na sve navedeno i česte pritužbe naših sugrađana razgovarali smo s nekolicinom ljudi o njihovom iskustvu s poštom u Kaštelima. Bilo je različitih priča, od neisporučenih malenih pošiljki koje su zamijenjene obaviješću o prispijeću pošiljke, zagubljenih pisama, pisama koja jako dugo putuju iz drugog dijela Hrvatske ili čak gubitka zdravstvene iskaznice djeteta.

Razgovarali smo i sa sugrađankom M. R. (podaci poznati redakciji), koja nas je pozvala zbog nimalo bezazlene situacije. Naime, već godinu i pol vodi proces s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje za povrat novca na koji imaju pravo zbog operacije i prilično skupih lijekova koje su morali sami platiti. Umjesto skoro 7000 Eura, HZZO im je ponudio manje od 300 Eura uz rok žalbe od 14 dana.

- Mislila sam da je to najgore što nam se moglo dogoditi, računali smo na te novce. Ali užasnulo nas je kad je pismo stiglo i kad smo vidjeli da mu je od Splita do Kaštela trebalo skoro dva tjedna te nam je prošao rok žalbe. Ne samo da nam pismo nije isporučeno u sandučić nego smo ga pronašli na prozoru i to otvorenog! A radi se o preporučenoj pošiljci za koju je poštaru trebao moj potpis –priča ogorčena gospođa.

Međutim, kako sama navodi, ona nije jedina koja ima problema. Kaže da govori u ime cijelog susjedstva, da slobodno idemo od vrata do vrata i da ćemo naći još barem deset sličnih priča.

- Nisam ja iznimka, svakome kasni pošta. Skoro svaki mjesec plaćam par kuna zateznih kamata zbog računa koji ne stižu na vrijeme. A zamislite penzionere kojima je ponekad kuna velika kao kuća. Već sam se bila žaliti u poštu, ma nije ni njima lako, mislim da ih je premalo – nastavlja naša sugrađanka.

Kontaktirali smo upravu Hrvatske pošte te dobili odgovor da su upoznati s problemom kašnjenja pošte na području Kaštela. Kao razlog navode veliki broj adresa koje su b. b. odnosno bez broja, što stvara problem novim zaposlenicima. Stari poštari su već znali gdje tko živi, a novi se još uče.

 - Predstavnici Hrvatske pošte u nekoliko navrata kontaktirali su predstavnike Grada Kaštela te zajedno pokušavamo pronaći najbolje rješenje. Naime, na području Grada Kaštela postoji problem s adresnim bazama, koje su često neusklađene i netočne. Osim što velik broj pošiljaka dolazi u poštu s adresom b. b., postoje i kuće s nekoliko različitih oznaka imena ulica na pročeljima. Također treba napomenuti kako mnogi korisnici ne obavještavaju pošiljatelje o promjeni adrese te su pošiljke često krivo adresirane. Netočne, nepotpune i zastarjele adrese na pošiljkama, koje nisu usklađene sa stvarnim stanjem stvaraju probleme našim poštarima prilikom dostave. Iz tog razloga dodatno ćemo, putem letaka, informirati naše korisnike s područja Grada Kaštela o potrebi ažuriranja adresa i pravilnog postavljanja poštanskih kovčežića. – glasio je odgovor koji smo dobili od  Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte.

Što se tiče konkretnog slučaja gđe M. R. kazali su kako pozivaju korisnicu da se javi Službi za korisnike, ali napominju da kad se radi o dostavi pismena (npr. HZZO) Hrvatska pošta poštuje propisane rokove i dostavu obavlja najkasnije treći dan te, ukoliko primatelj nije zatečen na adresi, poštar u kovčežić ubacuje obavijest o prispijeću pošiljke.  Pošiljka se tada vraća u poštanski ured te ju pošiljatelj može preuzeti u roku od pet radnih dana. Kako vikend ne ulazi u rok, broj kalendarskih dana može biti i veći, npr. od srijede do srijede. Ukoliko primatelj u tom roku ne podigne svoju pošiljku vrši se druga dostava te je zakonom propisano kako se pismeno može uručiti ubacivanjem u kovčežić ukoliko primatelj opet nije zatečen na adresi.

Bilo bi lijepo kad bi to baš uvijek bilo tako.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij