hren
 

SASTANAK U ŽUPANIJI
Prije više od mjesec dana, gradonačelnici Splita, Solina, Kaštela, Trogira i župan Blaženko Boban uputili su pismo premijeru Plenkoviću u kojem su zatražili uklanjanje prepreka za realizaciju projekata sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Kaštela-Trogir vrijednih 2,2 milijarde kuna.

Na nedavnoj sjednici županijske Skupštine, nakon pitanja vijećnika o ovom Projektu, župan Boban je kazao: - Mi, kao izvršna vlast, ne želimo sudjelovati u tome tko će obaviti posao već želimo ubrzati realizaciju. Možda je to malo neobično, ali neki novi vjetrovi i garniture jesu u sva ova četiri grada i u Županiji i ne libimo se postaviti uvjete ma tko bio u Hrvatskim vodama ili Vladi. Stručnjaka u okviru Eko agencije ima, surađivao sam s njima 11 godina i to je jedan od najvažnijih projekata koji se u ovom bazenu događao u zadnjih petnaestak godina - rekao je tada Boban.

Nakon izvjesnih „šumova u komunikaciji“ između čelništva institucija i tvrtki uključenih u izradu Projekta, župan Blaženko Boban je odmah po povratku s puta u Slovačku, u zgradi županije organizirao sastanak vodstva gradova Splita, Kaštela, Solina i Trogira s čelnicima Hrvatskih voda, splitskog Vodovoda i kanalizacije i Eko-agencije Kaštelanski zaljev.

Na nedavno održanom sastanku župan Boban je ponovio riječi sa zadnje županijske Skupštine, naglašavajući da od današnjeg sastanka očekuje nezaustavljivi napredak svih uključenih u projekt s konkretnim dinamičkim planom što, tko i kada treba uraditi i za to odgovarati, ne vraćajući se u prošlost i ne tražeći „krivce“ za dosadašnje propuste.

Zamjenik direktora Hrvatski voda, Valentin Dujmović je kazao kako je već na nedavnoj Konferenciji o vodama u Splitu dogovoreno da se cijela priča vodi unutar Vodovoda i kanalizacije, a da je Sporazum između ViK-a i Eko-agencije nešto što se može u kratkom vremenu usuglasiti prema zahtjevima EU konzultanata iz Jaspers-a. Tomislav Šuta, novi direktor Vodovoda i kanalizacije je kazao da jedinica za provedbu projekta ostaje ViK, a stručnjaci iz Eko-agencije će biti delegirani u tim za provedbu projekta. Tina Runjić Ćuk, direktorica Eko agencije Kaštelanski zaljev od početka prosinca prošle godine, je kazala da s ovim Sporazumom, Eko agencija ulazi u novi način funkcioniranja, ali su se spremni, po odobrenju Upravnog vijeća Eko agencije, prilagoditi novom modelu rada, kako projekt ne bi bio bez potrebe usporavan.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara je izrazio očekivanja da svih pet strateških projekata za grad Split i SDŽ, budu tehnički pripremljeni do sjednice Vlade RH, u Splitu, početkom svibnja ove godine.

Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali i savjetnik gradonačelnika Trogira Zdravko Mulić i tajnik grada Solina, Ante Ljubičić, oba s dugogodišnjim iskustvom rada ili sudjelovanja u upravi Eko-agencije, na prijedlog župana Bobana, prihvaćeni su zaključci sastanka:

-Priprema za izradu projektne dokumentacije mora biti dovršena u što kraćem roku, o čemu će na sjednici Vlade RH premijera Plenkovića izvijestiti ministar Ćorić i ministrica Žalac;

-U realizaciji Projekta će se koristiti usluge Eko agencije Kaštelanski zaljev temeljem Sporazuma s Vodovodom i kanalizacijom;

-U radni tim za praćenje stanja Projekta određeni su: Irina Putica, direktorica VGO Split, zamjenik župana Ante Šošić, zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela, direktor Voda i kanalizacije, Tomo Šuta i direktorica Eko agencije Kaštelanski zaljev, Tina Tunjić Ćuk.

Sastanku su u ime grada Splita nazočili gradonačelnik Andro Krstulović Opara i njegov zamjenik Nino Vela, te savjetnici gradonačelnika, Krešimir Budiša i Marin Babarović. Uz njih su na sastanku bili gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, savjetnik gradonačelnika Trogira Zdravko Mulić i tajnik grada Solina Ante Ljubičić. Hrvatske vode su predstavljali zamjenik direktora Valentin Dujmović, direktorica VGO Split Irina Putica i voditeljica Službe za pripremu EU projekata, Ivana Marinović Brničević. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je predstavljala glavna savjetnica ministra Ćorića, Anja Bagarić.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij