hren

PROGRAM VOLONTIRANJA ZA POŠUMLJAVANJE OPOŽARENIH PODRUČJA
Učenici-volonteri SŠ „Braća Radić" iz Kaštel Štafilića i volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja — Stanica Split, ovog su utorka i srijede pošumljavali područje Zvjezdanog sela na Mosoru, u okolici Splita

Preko 50 učenika-volontera i nastavnika SŠ „Braća Radić" te volontera Hrvatske gorske službe spašavanja — Stanica Split, pošumljavalo je površinu od jednog hektara gospodarske jedinice Srednje Poljica s ukupno 2.000 sadnica crnog i primorskog bora, uz stručnu podršku i nadzor djelatnika HR šume d.o.o.
Cilj radova je bio podići borovu kulturu koja će tijekom svoje ophodnje stvarati povoljne ekološko-pedološke prilike i omogućiti povratak autohtone vegetacije.

Akcija pošumljavanja je ujedno označila početak provedbe kampanje za promociju školskog volontiranja na području Splitsko-dalmatinske županije, pod sloganom - „Probudi svoj volonterski puls. Uhvati ritam, volontiraj!". Cilj kampanje jest, kroz niz promotivnih aktivnosti, animirati što veći broj mladih na volonterski angažman koji osnažuje pojedinca, uči odgovornosti, izgrađuje osjećaj solidarnosti te potiče na djelovanje u društvu. Pritom akcija pošumljavanja predstavlja primjer pozitivne prakse u kojem škole, kao obrazovne institucije, mogu promicati, poticati i organizirati volonterski rad.

Idejni začetnik projekta „FENIKS“, Krešimir Budiša, savjetnik gradonačelnika za razvoj i EU fondove, u suradnji s timom iz Udruge B-4, ne krije svoj ponos nakon realizacije velike akcije pošumljavanja:
„Nema ništa ljepše u životu od gledati plodove svoga rada, a u mom slučaju kao zakonskog zastupnika Udruge B-4, ali i svih uključenih u projekt. Ponosan sam na sve mlade volontere koji su doprinijeli projektu i fizičkim radom volontiranja pošumili opožarena područja Mosora, te njihovoj školi i
profesorima, ali i HGSS-ovcima na čelu s našim Stipom Božićem. Nažalost, kao autor ovog projekta prije 2 godine, izgleda da se projekt pokazao vizionarskim te da je pod nazivom Feniks kao pisan za ovaj katastrofalni požar od prošle godine. Međutim, projekt je u to vrijeme već bio u provedbi. Nadam se da će se projekti ovakvog tipa proširiti i da ćemo uspjeti mlade vratiti prirodi, ali i povećati svijest o mogućnostima inovativnog korištenja EU fondova, na čemu ću svojim radom i ustrajati kao savjetnik gradonačelnika u tom području.“

Važnost volonterskih vrijednosti i odgoja za volontiranje u školama naglašava Marija Kezele, ravnateljicaSŠ „Braća Radić“ Kaštel Štafilić:
“Sudjelovanje SŠ „Braća Radić“ u projektu FENIKS iznimno je važno kako za učenike, tako i za nastavnike.Naša ustanova koja skrbi o mladima u dobi od 15 do 19 godina osim obrazovne ima i jednako važnuodgojnu ulogu. S jedne strane mlade pripremamo za ulazak u svijet rada, odnosno za nastavak školovanja.S druge pak strane želja nam je da iz naše škole mladi izađu kao bolje osobe, da vide i vole svijet oko sebe,da sudjeluju u njegovu razvoju i daju svoj doprinos tome. Upravo ovaj projekt je put kojim se podiže svijestmladih, potiče njihova odgovornost, zainteresiranost za probleme društva. Volontiranje je zapravo najboljinačin da izrazimo da nam je stalo do svijeta oko sebe, a volontiranje u pošumljavanju opožarenih područjatoliko je aktualno da mladima zaista daje povoda za promišljanje održivom korištenju prirodnih resursa.“

U kojoj mjeri su učenici SŠ „Braća Radić“ uhvatili svoj volonterski ritam, potvrđuje i izjava mlade
volonterke:
„Bilo nam je odlično, predlažem svim mladima da se uključe u volonterske akcije. Meni je ovo prvi put davolontiram i željela bih potaknuti i ostale da učine ovakvo dobro djelo. Ovo je super osjećaj. Zahvaljujućiprojektu “FENIKS” mnogo smo toga naučili, pa tako i da više cijenimo i čuvamo prirodu oko sebe.”

Iako Hrvatska u volontiranju zaostaje za zapadnim europskim zemljama, nastavnica SŠ “Braća Radić”, Ivanka Stipoljev, smatra da se sve više širi svijest o važnosti volontiranja te ističe :
„Zahvaljujući ovojvolonterskoj akciji pošumljavanja, učenici su razmišljali – posadit ću svoje stablo! Nadamo se da će biti umogućnosti kasnije ovdje doći i ponosno reći da su upravo oni sudjelovali u obnovi šume na ovompodručju.“

Zadovoljstvo provedbom projekta ujedno ističe naš poznati alpinist Stipe Božić, volonter Hrvatske gorskeslužbe spašavanja – Stanica Split te upozorava na važnost podizanja svijesti o važnosti očuvanja prirode te opasnosti od šumskih požara:
„Ova akcija je možda jedan od najboljih načina da obnovimo prirodu i ujedno građanima ukažemo na važnost očuvanja iste. Veseli nas što smo u okviru ovog projekta uspjeli okupiti ovoliki broj mladih ljudi.Nadam se da je ovo samo prva od mnogih volonterskih akcija pošumljavanja koje će uslijediti na područjuDalmacije.”

Projekt „FENIKS – Program volontiranja za pošumljavanje opožarenih područja“ sufinanciran je od straneEuropskog socijalnog fonda i Ureda za udruge RH, pri čemu je ukupna vrijednost projekta 1.013.548,32 HRK (100% bespovratnih sredstava). Projekt je započeo s provedbom 1. lipnja 2017. godine i traje do 31. kolovoza 2018. godine.

Nakon velike akcije pošumljavanja, slijedi provedba različitih promotivnih aktivnosti u okviru kampanje za promociju volontiranja kako bismo potaknuli što veći broj srednjoškolaca i mladih na području
Splitsko-dalmatinske županije da probude svoj volonterski puls i učine svijet ljepšim mjestom.

„Nadamo se da će ova akcija poslužiti kao primjer drugim odgojno-obrazovnim ustanovama da organiziraju volonterske aktivnosti sličnog karaktera i potaknu što više mladih da zakorače u svijet volonterstva. Jer jedini način da mijenjamo svijet je da krenemo od sebe.“– zaključuje voditeljica projekta,Tea Marasović iz Udruge B4.

Više informacija o projektu dostupno je na web stranici: http://www.projekt-feniks.eu/


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij