hren
SRAMOTA DANAS PROSVJED ZBOG ODLUKE GRADSKIH POGLAVARA
Članovi Udruge tjelesnih invalida Kaštela najavili su prosvjede pred zgradom kaštelanskoga Gradskog poglavarstva koje je prošlog petka na radnoj sjednici donijelo odluku prema kojoj se ukida prijevoz osoba s invaliditetom na području grada, potvrdila nam je voditeljica udruge Biserka Trebec.

Još prije tri godine gradska vlast počela je sufinancirati prijevoz djece s teškoćama u razvoju u splitske centre Slava Raškaj i Juraj Bonaci, a u rujnu prošle godine pridružile su im se i ostale osobe s invaliditetom s kaštelanskog područja. Prijevoz se obavljao za potrebe odlaska u obrazovne ustanove, terapije, liječnika specijalista, na dolaske članova u udrugu na razna druženja, te odlazak članova na treninge plivanja na splitski Poljud. Skandalozna odluka Gradskog poglavarstva koje u svom, kako su kazali, socijalnom proračunu ne prepoznaje potrebe gradskih invalida, dovodi do pitanja stavljaju li se oni u građane drugog reda kojima je uskraćeno pravo na normalan život. Sve osobe koje su do sada koristile prijevoz od minulog su vikenda zatočene u kućama, a prijevoz su koristili za obavljanje najnužnijih životnih potreba, žali se voditeljica Trebec.

Svakako valja spomenuti kako je u prosincu prošle godine Vlada RH potpisala konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom prema kojoj su između ostalog lokalne zajednice dužne osigurati besplatan prijevoz osoba s invaliditetom kako bi redovito odlazili na školovanje u obrazovne ustanove te na razne oblike terapija, a isto tako osmisliti svoje slobodno vrijeme.

Pored navedenog problema invalidi s područja Kaštela suočeni su s nizom drugih teškoća među kojima je i problem to što grad nije uklonio arhitektonske barijere u niti jednom gradskom javnom prostoru.

Svakako valja napomenuti zastrašujući podatak prema kojemu, vjerovali ili ne, u gradu sa gotovo 50.000 stanovnika ne postoji niti jedno parkirno mjesto za osobe s invaliditetom, ako se izuzmu trgovački centri koji su takva mjesta samostalno, zakonski i obilježili.

Antonija Balek: Blokirani smo

Ova odluka vodstva Grada Kaštela, pogodila je Kaštelanku Antoniju Balek, potpredsjednicu Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, ogranka Splitsko-dalmatinske županije.

- Nevjerojatno je da se ovako nešto događa, osobe s invaliditetom onemogućene su u izlasku iz kuće. Sada nisu u mogućnosti doći niti do ambulante, a da ne govorimo o specijalističkim pregledima koje moraju obaviti u Splitu, ili o terapijskom plivanju i drugim aktivnostima - kaže Balek tvrdeći da su u pitanje dovedene i njezine pripreme za plivačko državno prvenstvo, ali i izlasci na ispite na fakultetima koje pohađa. Naglasila je kako se nešto mora poduzeti, jer sve što je bilo dobro napravljeno proteklih mjeseci, bačeno je u vodu.

Denis Smodlaka je od 15. rujna nesebično, bez naknade, vozio invalide kombijima.

- S Poglavarstvom grada Kaštela dogovoren je probni rok od tri mjeseca prijevoza osoba s invaliditetom kojim bi se u izvješću pokazalo postoji li potreba za ovom uslugom. No, unatoč izvanrednim rezultatima na Poglavarstvu je odbijena inicijativa - kazuje Smodlaka, naglasivši kako je za djecu čiji prijevoz financiraju ustanove koje pohađaju, prijevoz i dalje osiguran.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij