hren
 

PREVENTIVA RAKA DOJKE
Klub žena liječenih na dojci Kaštela obilježit će Dan narcisa u subotu, 24. ožujka u Prodajnom centru Kaštela od 10 sati ujutro. Dan narcisa posvećen je ženama oboljelim od raka dojke od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2500 žena a umre oko 1000. Prigodom ove akcije dijelit će se edukacijske brošure.

Cilj akcije je podići svijest žena o zdravlju dojki te educirati žene o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke.

Izborom zdravog načina života svaka žena može smanjiti rizik nastanka raka dojke a to su zdrava prehrana, tjelesna aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine, smanjenje stresa, izbjegavanje pušenja i pijenje i sl.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor u žena u svijetu koji nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promjene svoja svojstva i počnu nekontrolirano rasti i uništavati okolno zdravo tkivo. Broj oboljelih žena raste s dobi i u Hrvatskoj je vodeći uzrok smrti zbog raka. Očekuje se daljnji trend porasta broja oboljelih u Hrvatskoj. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine života, ali sve češće i žene mlađe dobi. Zemlje koje su rano počele s organiziranim programom ranog otkrivanja (palpacija i mamografija) već imaju prisutan pad smrtnosti. U Hrvatskoj je 2006. godine počela provedba nacionalnog programa prevencije raka dojke, u kojem su sve žene u dobi 50 do 69 godina bile pozvane na preventivni mamografski pregled. Cilj programa je smanjiti smrtnost od raka dojke za najmanje 25%.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul