KAŠTELA U PREKOGRANIČNOJ SURADNJI
Projekt BACAR iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, kojem je vodeći partner Općina Kotor, a ostali partneri Privredna komora Crne Gore, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstvo gospodarstva Hercegovačko-Neretvanske županije i Područna privredna komora Trebinje, u srijedu je u Kaštel Lukšiću, predstavljen medijima i javnosti.

Projekt je predstavio Srećko Radnić iz Javne ustanove RERA, koji je uz značajke projekta za malo i srednje poduzetništvo, posebno naglasio njegov značaj za Splitssko-dalmatinsku županiju, posebno područje grada Kaštela.
Ukupna vrijednost projekta je 1,1 milijun eura, a udio koji se odnos na sufinanciranje aktivnosti na području Splitsko-dalmatinske županije iznosi 343 tisuće eura. Kroz projekt će se na ovom području uspostaviti  Centar za razvoj klastera te osnovati tri klastera u sektorima lokalne hrane, kreativne industrije i turizma.
Prema planovima, prostor za Centar osigurat će se u prostoru nekadašnje Kemijske škole u Kaštel Sućurcu, a u adaptaciju prostora iz projekta je osigurano oko 85 tisuća eura.

- Od Grada Kaštela i gradonačelnika dobili smo potporu  kako bi krenuli s jednim inicijalnim prostorom za razvoj kulturnih i kreativnih industrija. U tim će prostorima osim Centra za razvoj klastera biti i kaštelanska Razvojna agencija. Za kreativce ćemo osigurati jedan prostor gdje ćemo im dati priliku da oni preuzmu riječ te da nas savjetuju kako bi i što bi trebali razvijati. Slobodno mogu reći da ćemo u tom budućem prostoru imati jedan regionalni centar kreativnih ekonomija – kazao je Srećko Radnić.

- Cijelu ovu priču Grad podupire iz više razloga, jedan od njih je i to da će cijeli jedan mladi tim Gradske uprave razvijati projekte kroz fondove EU. Osim što želimo taj izazov izvlačenja sredstava iz EU fondova, moram naglasiti i važnost činjenice da su ljudi koji sudjeluju u ovome projektu iz Kaštela, jer osim Srećka Radnića  tu je i Marija Vučić – kazao je gradonačelnik Denis Ivanović i dodao kako je Grad Kaštela RERI dodijelio prostor od 150 metara četvornih u Kemijskoj školi na deset godina, ugovorno bez naknade, za provođenje ovoga projekta, a priključit će se i Razvojna agencija Grada Kaštela.

 - Najbitnije je da naši poduzetnici, mali i srednji, dobiju jedna nova znanja kako će implementirati svoj proizvod, to je ova kreativna industrija, pa i novi pravci u turizmu. Bit će tu dosta prostora za naučiti nešto novo i ne smijemo biti ograničeni – zaključila je dogradonačelnica Jadranka Matok- Bosančić, a podršku cijelom projektu i onome što on donosi, dala je u ime Turističke zajednice, direktorica Nada Maršić.

Predstavljanju su nazočili i predstavnici partnera u projektu.

- Ovaj projekt je  od velikog regionalnog značaja za Crnu Goru i općinu Kotor. Kotor je vodeći partner na ovom projektu i prvi put smo u toj ulozi. Imali smo i do sada priliku da uspješno koristiti fondove EU, a ovo je još jedan iskorak u tome. Kroz ovaj projekt važno je jačanje prekogranične suradnje u tri države jer se radi o projektu koji se implementira i preko programa prekogranične suradnje – rekla je Jelena Stjepčević, menadžerica projekta BACAR te kooridnatorica kancelarije za međunarodnu suradnju, općine Kotor.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij