hren
 

STVARALAŠTVO DJECE I MLADIH
Posljednji dan veljače ujedno je i posljednji dan prijave na 3. literarni, recitatorski i likovni natječaj „ČA u versin, riči i pinelu“, koji je dio višednevnog programa 27. ČAkavske večeri, koja će se u povodu Marulićevih dana održati u travnju u Kaštelima.

- Višednevni program 27. ČAkavske večeri, brendiranog projekta osnovne škole Bijaći, započet će sredinom travnja natječajem „ČA u versin, riči i pinelu“ koji je objavljen u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Natječaj obuhvaća tri kategorije: predškolski uzrast, učenike osnovnih škola i srednjoškolce. Ovogodišnji natječaj ima međunarodni predznak budući da su već zaprimljeni likovni radovi bugarskih škola iz Sofije u kojima se uči hrvatski jezik kao izborni predmet, a očekuju se i najavljene prijave za likovni izričaj drugih prijateljskih škola iz inozemstva, kao i škola diljem Hrvatske. Moram naglasiti da je inspirativna tema ovogodišnjeg natječaja ljubav: „ČA je jubav vengo fantažija“ i „Da nije jubavi ne bi svita bilo“ – obavijestila nas je ravnateljica škole Bijaći, Jadranka Šošić.

Osim ovog natječaja, u sklopu manifestacije održat će se ČAkavske radionice za učenike koje će voditi izvorni čakavski govornici, a 20. travnja u  dvorcu Vitturi, također u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, planiran je stručni skup za učitelje razredne nastave i profesore hrvatskog jezika o čakavici.

Krajem travnja, u središnjem dijelu programa 27. ČAkavske večeri, u Kaštel Sućurcu, nastupit će poznati gosti te Bijaćke meštrovice, klapa učiteljica pod vodstvom maestra Ivana Cinottija Cime, a školska dramska grupa Dračice izvest će novi dramolet „ČA bi bilo da ni bilo“ autorice Ivane Lukas Bartulović u režiji Katje Bašić i Sandre Špika.

Ovom prigodom ravnateljica Šošić najavila je  i 8. susret djece i učenika ČAkavaca - Dica i ČAkavica koji će se u svibnju treći put održati u Splitu, u Gradskom kazalištu lutaka, u organizaciji DV Radost i koordinaciji pjesnikinje Zvjezdane Čagalj.


KOMENTARI: