REAKCIJA DJEČJE PRAVOBRANITELJICE I IZJAVA GRADONAČELNIKA O KRNJI DIČJEG KRNJEVALA
Kao što smo i najavili na adresu Portala grada Kaštela stigao je danas i komentar jučerašnjih događanja na Dječjem krnjevalu u Donjim Kaštelima, koji nam je uputila dječja pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević, a šturu izjavu dobili smo i od kaštelanskog gradonačelnika Denisa Ivanovića.

U svom komentaru na činjenicu da su maškare na Dičjem krnjevalu spalile slikovnicu „Moja Dugina obitelj“, pravobraniteljica je osudila još jedan od loših primjera koje odrasli daju djeci.

- Ovo je još jedan u nizu slučajeva u kojima odrasli djeci pružaju vrlo loš primjer, i kad je riječ o odnosu prema različitostima i kad je riječ o odnosu prema knjigama. Umjesto da ih uče prihvaćanju i poštovanju različitosti i toleranciji, oni im krajnje neodgovorno pružaju poticaj za nesnošljivost i nasilje, ne razmišljajući o tome kako će se to odraziti na njihov budući razvoj i ponašanje. To je još jedna potvrda da nam u školi trebaju i građanski i zdravstveni odgoj, i to ne kao izborni već obvezni sadržaji.
Također je i podsjetnik da organizatori javnih događanja i manifestacija za djecu moraju u prvi plan staviti interese djece i nuditi djeci kvalitetne sadržaje, a ne vlastite predrasude – izjavila je pravobraniteljica.

Unatoč nekoliko naših nastojanja da od gradonačelnika Ivanovića dobijemo konkretniji komentar od šture izjave koju je dao različitim medijima, ostali smo uskraćeni za dodatna objašnjenja, a iz Ureda gradonačelnika stigla nam je izjava poput onih koje su objavili drugi mediji.

- Kaštela su poznata po dugogodišnjoj tradiciji krnjevalskih događanja tako da svake godine građani i gosti mogu uživati u brojnim krnjevalskim povorkama među kojima su i dječje maškare u organizaciji Kaštelanske krnjevalske udruge Poklade. Tradicija je da se svake godine spali Krnje koji je kriv za sve nedaće, a Grad Kaštela se nikad nije miješao u odluke krnjevalskih udruga – stoji u izjavi.

Jeli ovakav odgovor dovoljan da obrazloži stav Grada o ovom pitanju jer se Grad ne treba miješati u odluke udruga ili je Grad cijeli događaj trebao pomnije razmotriti, jer sufinanciranje rada udruga podrazumijeva na neki način i odlučivanje o sadržaju, ostavljamo da čitatelji prosude sami.


KOMENTARI: