hren
 

POBRKALI LONČIĆE
Najveća riječ za ljubav – MAMA i najljepši znak za ljubav – SRCE, u nedjelju poslijepodne na obali u Kaštel Starom izgorjeli su u vatri i nestali u dimu pred očima stotina mališana, od kojih je najveći dio bio vrtićke dobi. Taj čin još jednom je od Kaštela napravio grad – slučaj koji su režirali odrasli ne misleći pri tome kako i koliko to utječe na one koji su se ovog dana trebali samo zabaviti i veseliti u kostimima specijalno pripremljenim za ovu prigodu.

A prigoda je bila Dičji krnjeval KKU Poklade, u kojem već 37. godinu sudjeluju najmlađi Kaštelani. Poput velikih maškara i ove male maškare nakon krnjevalske povorke svake godine osude i zapale krnju, krivca za sve njihove nedaće. No, krnju ne biraju mališani, već odrasli, koji kao krivca često biraju ono što oni misle da je djeci stvorilo probleme, dok ih za ono što djeca stvarno misle, u principu nije niti briga.

U godinama ranije bilo je tako svega i svačega, pogođenih tema, ali i promašenih, no ovogodišnji krnje u tek nekoliko sati podigao je značajnu prašinu u cijeloj Hrvatskoj. Jer organizatori ovog krnjevala za krnju su izabrali slikovnicu “Moja dugina obitelj“.
Inače, za one koji ne znaju, ovu slikovnicu koja govori o istospolnim obiteljima, namijenjenu djeci predškolske dobi, izdala je nedavno udruga Dugine obitelji, uz podršku francuskog veleposlanstva, a neki od ciljeva su joj  promicanje tolerancije i poštovanja različitosti.

- Vrijeme je od maškara i dopušteno je skoro sve. Ali ovako nešto uraditi pred djecom, koja su u principu još mali da shvate i slikovnicu, a pogotovo da shvate ovakav čin, nema opravdanja. Ako su željeli to napraviti mogli su slikovnicu uzeti kao temu krnjevala za odrasle – napisala je jedna naša čitateljica na Facebooku, dok je druga ustvrdila kako je znala da u Kaštelima nema napretka, no da nije bila svjesna koliko se vraćamo unatrag i kavu poruku šaljemo svojoj djeci. Jedan Sućuranin ovaj je čin usporedio s Hitlerovim paljenjem knjiga.

- Kao Kaštelanin želim se ograditi od ovog. Zapaliti slikovnicu na dječjem karnevalu, uopće bilo kakvu knjigu bacit u vatru pred djecom koja jedva išta razumiju, može samo totalni retard. Krnjo predstavlja krivca za prošlogodišnje nevolje, a to sigurno nije dijete s dvije mame. Hitler je palio knjige, kasnije ljude. Osramotili su svih sedam sela – poručio je ovaj Kaštelanin, a društvene mreže pune su sličnih kritizirajućih komentara.

A u udruzi Poklade, iza koje je iznimno duga tradicija maškaravanja, ne vide zbog čega se oko ovogodišnjeg dječjeg krnje digla tolika buka. Oni smatraju da su ovim činom pokazali kako nečije stavove i načine života ne treba nametati djeci, kao što se to želi ovom slikovnicom, a u svom odgovoru na naše pitanje zbog čega je ova slikovnica izabrana za krnju, predsjednik KKU Poklada Nikola Radić aludirao je da je istospolna zajednica neprirodna.

- Kada mama mami napravi dijete ili tata tati, mi ćemo za tu dicu napravit poseban krnjeval, bit ćemo im kumovi, a sve slikovnice ćemo tiskati o vlastitom trošku - kazao je Radić, a na naše pitanje zbog čega se ova točka nije ostavila za veliki Donjokaštelanski krnjeval već se djecu miješa u svojevrsne politike, Radić je kazao kako „oni nisu prvi počeli“.

- Mi smo problem, a oni, koji djeci nameću ovakve slikovnice, nisu problem? Zašto malu djecu žele učiti ovakvim stvarima, a ne primjerice, kako vezati špigete, oprati zube, reći „hvaljen Isus“ ili „dobar dan“ – zaključio je Radić.

Za komentar cijele situacije pitali smo i kaštelanskog gradonačelnika Denisa Ivanovića, jer Grad Kaštela, prema programu rada udruga, sufinancira i događanja tri krnjevalske udruge koje djeluju u Kaštelima.
Iako smo s gradonačelnikom komunicirali u nedjelju navečer, ostavili smo mu mogućnost da se bolje upozna sa slučajem i odgovor zatražili do ponedjeljka ujutro, kada tekst ide na objavu. Unatoč komunikaciji s Uredom gradonačelnika i ovog jutra,  gradonačelnik nam nije odgovorio do dogovorenog vremena, a o razlozima možemo samo nagađati.

Zanimalo nas je što o ovome što se u nedjelju dogodilo u Kaštelima misle i predstavnici neke od LGBT zajednica, a stigao nam je zajednički odgovor LGBT udruga Bitcherin, Flomaster i Rišpet.

- Mi smo ostali potpuno zatečeni i teško nam je pronaći riječi kojima bismo opisali kako se osjećamo. Žalosno je kako se djeca uče mržnji od malih nogu. Ne možemo pretpostaviti što je bilo u glavama organizatora tih maškara i na koji su način oni mislili da čine nešto dobro ili zabavno. Prvo nam nije jasno kako pripadnici LGBT zajednice i njihove obitelji mogu biti krivi za sve loše što se dogodilo u protekloj godini. Npr. za nezaposlenost, siromaštvo ili bilo koju ljudsku nesreću. A posebno nam nije jasno po kojim zakonima fizike krivac za sve loše u protekloj godini može biti slikovnica koja je izdana prije niti mjesec dana. Jedino što nam pada na pamet je da su organizatori mislili kako je zabavno javno zapaliti „pedere“. I da su time mislili da pale neke druge, neprijatelje. Nije im palo na pamet da ujedno pale i svoje sugrađane, pripadnike LGBT zajednice koji žive u Kaštelima i s kojima su svakodnevno u kontaktu. Na kraju krajeva i određeni će postotak te djece će kada odraste shvatiti da je gay. Ništa od toga oni nisu uzeli u obzir. Možda su mislili da paljenjem slikovnice štite svoju djecu od nepoćudne literature. Kad se spomene paljenje knjiga prvo što nam pada na pamet je 1933. godina i nacistička Njemačka. Jer nacisti su javno palili nepoćudnu literaturu kako bi sačuvali moral i čistoću svog naroda.
Paljenje slikovnice Dugine obitelji je svakako govor mržnje. I žalosno je da se djeca vrtićke dobi izlažu govoru mržnje te da se mržnja odraslih na takav način prenosi na one nevine koji još nisu naučili mrziti ikoga – stoji u priopćenju koji je u ime navedenih udruga potpisala Mirta Barić.

I dok jedni kritiziraju nedjeljno događanje postoje i građani koji u svemu ne vide nikakav problem, naprotiv, na društvenim mrežama mnogo je i poruka koje govore kako se ovim događajem napravila dodatna reklama LGBT zajednici, a nemali broj je i poruka koje izravno vrijeđaju istospolne zajednice i čestitaju organizatorima krnjevala na „hrabrosti“.
No, hoće li nešto i što o toj „hrabrosti“ i svemu što se događalo kazati državna pravobraniteljica za djecu, saznat ćemo uskoro, jer očekujemo službenu reakciju iz Ureda pravobraniteljice.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij