Paljenje slikovnice udruge Dugine obitelji, kao ovogodišnjeg krnje na Dičjem krnjevalu u Kaštelima, izazvala je različite reakcije Kaštelana, ali i diljem Hrvatske. A prva od službenih reakcija na adresu Portala pristigla je iz kaštelanske gradske organizacije SDP-a. Njihovo priopćenje o ovom događanju donosimo u cijelosti.

- Kaštela zaista imaju dugu tradiciju maškara, one su dio kulture ovoga grada, dio su specifičnog kaštelanskog humora i većina Kaštelana već godinama s odobravanjem prihvaća poruke s kaštelanskih krnjevala jer su to u pravilu bile poruke kojima su na originalan način ismijavane razne društvene pojave.

Nažalost, poruka koja je ove godine poslana s donjokaštelanskog dječjeg krnjevala je najblaže rečeno zabrinjavajuća. Ako se uzme u obzir da se radilo o poruci koja bi trebala zabaviti djecu, teško je shvatiti poantu spaljivanja ''mama i tata''. Kada je već postojala namjera zabaviti ne djecu nego odrasle, treba reći da krivci za sve loše u ovome gradu sigurno nisu slikovnice ni istospolno roditeljstvo kojega u Hrvatskoj ni nema. Teško je onima koji šalju takve poruke ismijavati prave krivce, svoje stranačke kolege, odnosno one koji ih izdašno financiraju novcima građana. Drugima je, pak, teško shvatiti čemu politiziranje dječjeg krnjevala, čemu slanje poruke koja šteti ugledu našeg grada i koju je kao takvu prenijela većina medija u Hrvatskoj.

Rad krnjevalskih udruga financira se iz gradskog proračuna, odnosno od novca svih građana. I onih građana koji ne odobravaju ovakve poruke. Stoga, na ovaj način osuđujemo ovaj incident i šaljemo poruku da Kaštela mogu biti drugačija i bolja, da mogu biti grad tolerancije i pluralizma, grad uključivosti i zaštite svih manjina. Krajnje je vrijeme da krenemo izgrađivati nova i bolja Kaštela; umjesto grada slučaja, grad koji će pokazati da ima humano lice, lice tolerancije i civiliziranosti.

Zaključno ističemo da je i više od samog incidenta neprihvatljiva reakcija kaštelanskog gradonačelnika kojom ni na koji način nije osudio ovaj incident kojim je cijeloj Hrvatskoj poslana slika o Kaštelima kao o neciviliziranoj i primitivnoj sredini – kaže se u SDP-ovom priopćenju.


KOMENTARI: