hren
 

VIŠEGODIŠNJE ČEKANJE
Kada je prije nešto manje od sedam godina u Kaštelima osnovana Ispostava HGSS-a, Stanice Split, mnogi su to dočekali s odobravanjem, a pomoć u radu obećana im je s nekoliko strana. Tijekom ovih godina svakodnevno su se suočavali  s važnim pitanjem odgovarajućeg prostora u kojem bi im bila smještena baza, no možda i taj problem, na zadovoljstvo svih pripadnika kaštelanskog HGSS-a, uskoro bude riješen.

Svoje postojanje kaštelanska ispostava i više je nego opravdala tijekom svih ovih godina. Iako im je oprema, dodijeljena od HGSS-a, kao i dva vozila, razmješteni na više lokacija, brzo i uspješno stizali su na teren te u svojim akcijama zabilježili više spašavanja planinara, izletnika, prolaznika i svih drugih kojima je njihova pomoć bila nužno potrebna.

Nakon njihovog osnivanja Grad Kaštela im je na korištenje dao stari objekt, gdje je nekada djelovala poljoprivredna zadruga u Kaštel Lukšiću, pored sadašnjeg Kulturnog centra, a nekoliko godina Muzej ga je koristio i za pohranu pojedinih materijala na kojima se radilo. No, objektu je bila potrebna potpuna rekonstrukcija i godinama se u njemu nije ništa radilo jer je nedostajalo financijskih sredstava.
No, zato je taj prostor bio „idealno“ odlagalište otpada stanovnicima Lukšića pa je godinama predstavljao ruglo mjesta.
Prije nekoliko godina o objektu smo razgovarali s tadašnjim dogradonačelnikom Zoranom Bonacinom, koji nam je kazao kako su nadležni u Gradu imali su nekoliko sastanaka s predstavnicima HGSS-a i utvrđeno je da je potrebno izraditi cijeli projekt obnove i uređenja. Isto tako za uređenje objekta smetnje je predstavljala i trafo stanica uz objekt, kao i potrebni radovi na krovištu, koji zadiru u pravne odnose sa susjednim zemljištima. Predstavnici HGSS-a tada su najavili ulaganje vlastitih sredstva, naglasivši kako im je ipak potrebna pomoć lokalne zajednice.

I nakon višegodišnjeg statusa quo, prije nekoliko dana na krovištu objekta pojavili su se radnici i dali do znanja da se nešto pomaklo s te mrtve točke.

- Točno je, napokon smo započeli s radovima na objektu. Radi se o prvoj fazi radova, koja obuhvaća one najgrublje radove, pregradne zidove, ugradnju konstrukcijskih greda i potpunu obnovu krovišta. Oko dvije trećine sredstava osigurao je HGSS, a manji dio Grad Kaštela. Radovi na ovoj prvoj fazi teški oko 200 tisuća kuna, trebali bi biti gotovi do početka ožujka, a onda nas čeka druga faza, koja obuhvaća uređenje fasade, stolariju, izolaciju, keramiku i samo uređenje, za koju će biti potrebno i dvostruko više sredstava nego za trenutne radove. HGSS će osigurati dio sredstava, ali bez uključivanja Grada Kaštela neće biti moguća realizacija – kazao nam je Jurica Čatipović, dopročelnik Stanice Split i voditelj Ispostave Kaštela.

Čatipović nam je u razgovoru kazao kako je uređenje objekta od interesa za njihovu službu, ali i Grad Kaštela, koji je vlasnik objekta te sve one koji stignu u ovaj grad.

- Naših četrdesetak članova pomoć pruža na bilo kojem području, ali kaštela imaju i jednu specifičnost, a to je Kozjak. U gradu svake godine boravi sve više turista, na Kozjaku se odvijaju različite trucking  utrke, postoje biciklističke staze, brojne planinarske staze, organiziraju se različite ture i na žalost, sve veća je potreba za našim angažmanom. Kako bi sve moglo još i bolje funkcionirati, iako smo i do sada bili uspješni i učinkoviti, potrebna nam je baza iz koje, u bilo kojem trenutku, možemo stići na teren. No, potreban nam je i prostor u kojem bi mogli provoditi nužnu edukaciju, vježbe i slične aktivnosti potrebne za povećanje sigurnosti – ustvrdio je Čatipović.

Radovi na uređenju objekta tako su započeli no kada će i hoće li biti gotovi do kraja ovisit će o raspoloživ financijskim sredstvima. HGSS je pokazao volju, a hoće li se Grad Kaštela ponovo uključiti s određenom pomoći pitali smo nadležne u Gradu.

- Podržavamo rad kaštelanske ispostave HGSS-a i Grad im je dao taj objekt na korištenje, kao i jednu kapitalnu donaciju u iznosu od 60 tisuća kuna. U proračunu za ovu godinu nismo posebno planirali dodatna sredstva, ali uvijek smo otvoreni za razgovor i pomoć u realizaciji ovog projekta, a u skladu s našim mogućnostima  – kazala nam je pročelnica Sandra Zokić, što nam svima ostavlja nadu da će derutni objekt napokon biti priveden svrsi.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij