hren

UVIJEK NEKI ZASTOJI
Iako su se, prema najavama nadležnih, radovi na rekonstrukciji i izgradnji luke otvorene za javni promet od lokalnog značaja u Kaštel Starom već trebali zahuktati, od radova još nema ništa, a sve je, kao i u mnogim slučajevima ranije, zapelo u administraciji i zakonskim obvezama koje se moraju ispoštivati.

Radovi u centralnom dijelu starosejske rive trebali bi rezultirati lukom sa 162 veza za prihvat plovila, kao i izgradnjom sekundarnog lukobrana duljine 40 metara, dogradnjom i proširenjem primarnog lukobrana , izgradnjom pet gatova na stupovima te nasipanjem mora na površini od oko sedam tisuća metara četvornih.  U projektnu ideju je uključen i zahvat na kopnu, kojim će se obuhvatiti oko 10 tisuća metara četvornih i rekonstruirat će se taj dio rive , od Vinalka do kaštela Cega. Uređenje se odnosi i na izgradnju pločnika, površine gdje će biti smješteni štekati,  pojasa sa zelenilom i šetnice uz more.

Od pročelnice za komunalno gospodarstvo Kaštela, Marije Pelivan, doznali smo kako je Grad Kaštela ispunio sve svoje obveze prema investitoru, a to je Županijska lučka uprava te kako su svi daljnji postupci upravo na Lučkoj upravi.

- Prema sporazumu sa Županijskom lučkom upravom, Grad Kaštela je još u studenom 2016. godine ishodio pravomoćnu lokacijsku dozvolu i sve posebne uvjete te ih predao Lučkoj upravi.  Daljnji koraci bili su na njima i to izrada glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole te početak radova. Nikome u Gradu nije jasno što se čeka i gdje su nastali eventualni problemi – pita se i Pelivan, a u županijskoj lučkoj upravi potvrđuju da su početak radova već bili najavili za prošlu godinu, no kažu kako je sve zapelo oko ugovaranja poslova na geoistražnim radovima.

- Ta istraživanja su napokon završena pa je prema planu ožujak ove godine rok za izradu projekta, a lipanj rok za ishođenje građevinske dozvole. Radovi bi tako trebali započeti  kad završi glavna turistička sezona – nova je najava iz Lučke uprave Splitsko – dalmatinske županije, pa bi bageri i ostala teška mehanizacija na rivu u Kaštel Starom trebali napokon stići u rujnu ove godine.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij