hren

U ORGANIZACIJI ŽUPE I UDRUGE SV. JERONIM
U staroj, novoobnovljenoj crkvi Sv. Jeronim u Kaštel Gomilici sinoć je na blagdan Sv. Tri kralja održan tradicionalni blagdanski koncert na kojem su nastupili klape, Tamarin iz Vranjica i Sv. Jeronim te zbor mladih i dječji zbor župe Sv. Jeronim, a u organizaciji Župe i Udruge Sv. Jeronim.

Obnovljena crkva u Gomilici nije mogla primiti sve one koji su željeli slušati koncert prigodnih, duhovnih pjesama na blagdan Bogojavljenja. Večer su otvorili svojim nastupom Zbor mladih župe Sv. Jeronim koje vodi Vladimir Pilepić, a pjevali su tradicionalnu Pastorellu i Ti svjetlo svijeta. Tom prilikom su pozvali i sve mlade koji žele biti dio zbora da dođu na probe Zbora srijedom u 20 sati. Napomenimo, kako je Zbor mladih župe Sv. Jeronim osnovan s ciljem animiranja mladih za večernja misna slavlja u župnoj crkvi na inicijativu župnika, don Ante Čotića.

Ovu večer svojim nastupom uveličali su i oni najmlađi, Dječji zbor župe sv. Jeronim uz pjesme Bijeli Božić i Za nas se noćas rodi. Zbor koji broji 30-ak članova, vodi orguljaš Ante Kapetanović, a formirao se 2014. godine, dolaskom župnika Ante Čotića u župu K. Gomilica. Svake nedjelje sudjeluju na prvoj župnoj misi te molitvom i pjesmom slave i hvale Gospodina, a osim nedjelje i blagdanima sudjeluju i na crkvenim vjenčanjima. Bili su gosti inicijative 40 dana za život, u Splitu, gdje su imali i vlastiti koncert, a njihov župnik ih je zbog odanog rada nagradio i izletima u Međugorje, Zadar i Nin, istaknula je voditeljica večeri Dina Balić.

Domaćin večeri, klapa Sv. Jeronim predstavila se izvedbom Na nogu ustante s otoka Murtera te obradom pjesme Danas se čuje i Kolendu s Bola na otoku Braču te izvedbom, Litos ka i do lita ovdje. Klapa Sv. Jeronim je osnovana pred kraj 2010. Godine u sklopu djelovanja Udruge Sv. Jeronim. U početku je to bila mješovita klapa koja je nakon četiri godine rada i djelovanja postala muška klapa. S voditeljem, profesorom Mirkom Radanom  klapa zadnje dvije godine ima zapažene rezultate na Večerima dalmatinske pisme gdje su pjesmom, Stari Turanj,  2016. godine osvojili drugu nagradu publike.

Gošće večeri, klapa Tamarin iz Vranjica iza kojih je bogatih 27 godina rada i nastupa u zemlji i inozemstvu predstavile su se prigodnim pjesmama na oduševljenje prisutnih. Riječ je o dobro poznatoj ženskoj klapi koja čuva  i njeguje izvornu dalmatinsku pismu te ustrajno prenose ljubav prema baštini. Sada djeluju i u pomlađenom sastavu kojima je glavni zadatak očuvanje imena Tamarin. Dodajmo, kako Tamarinke uz svoja dva nosača zvuka, u novoj 2018. godini očekuju izlazak i njihovog trećeg CD-a, s dalmatinskim narodnim pjesmama.

Na samom kraju, svi zajedno su otpjevali tradicionalnu božićnu pjesmu Narodi nam se, uz podršku publike, među kojom je bio i gradonačelnik Denis Ivanović.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij