TRADICIJA I VJERA
Kako je većina događanja ove srijede bila posvećena blagdanu Sv. Nikole, tako je tom svecu bilo namijenjeno i predavanje koje se održalu u sućuračkom odjelu Gradske knjižnice Kaštela, pod nazivom „Štovanje sv. Nikole u Dalmaciji“.

Predavanje je održala Suzana Jurković, koja je nazočne upoznala s tradicijskim običajima i razlozima spomendaana svetom Nikoli, vrativši sve na trenutak i stotinama godina unatrag.
Kao što je navela, sveti Nikola rođen je u maloj Aziji u 3. vijeku, postao je svećenik, poznat po širenju ljubavi i dobrote. Kada je postao biskup noći je provodio moleći, a dane u pomaganju onima kojima je bilo potrebno. Za njega se kaže da je činio čudesa, a zbog tih čudesa, poput smirivanja uzburkanog mora ili ozdravljenja djeteta putem blagoslova, kao svetac postao je zaštitnik pomoraca i djece, ali i putnika, trgovaca i drugih.
Uz njega se vezuju brojni običaji, posebno običajji darivanja djece, koja čiste svoje čizmice, stavljaju ih u prozor, a roditelji ih pune slatkišima, orasima, jabukama i sličnim darovima.
U tim običajima svetog Nikolu pratI i Krampus ako se radi o zločestoj djeci, koja dobivaju šibe.

Predavanje je donijelo i priču o crkvici Svetog Nikole u Kaštel Staro, odnosno crkva Sv. Nikole od Podmorja iz 9. stoljeća, kojoj su sačuvani temelj , kao i natpis na latinskom jeziku, koji je ugrađen u novu crkvu sv.Nikole u Radunu.


KOMENTARI: