IGROKAZI UDRUGE SV. JERONIM I KUD KAROL WOJTYLA
Na blagdan Sv. Barbare jučer su na brcu u Starom prikazana tri igrokaza članova Udruge Sv. Jeronim I KUD-a Karol Wojtyla s željom da se predstave sa starim tradicijskim božićnim običajima, prije svega sijanjem pšenice, ali I temama koje su usko vezane uz ovo predbožićno vrijeme.

Nekada davno pšenica se sijala upravo na blagdan Sv. Barbare, za razliku od danas, kada se najčešće sije na Sv. Lucu. Igrokazom članova Udruge Sv. Jeronim prikazana je upravo ta ljepota tradicije, jer su naše bake i djedovi na poseban način pridavali važnost pojedinim obredima, kao što je sijanje pšenice. Uz bićerin i čašćenje te pjesmu, veselje i smijeh članovi Udruge Sv. Jeronim posijali su svoju pšenicu i osvježili nam tradiciju, ovog najljepšeg doba godine.

Ali, u današnje vrijeme užurbanog života, gdje se često nema vremena za drugoga, pa čak i za najbliže, ovo predbožićno vrijeme može izgubiti svoju draž i svoj smisao. S toga su članovi KUD-a Karol Wojtyla pod vodstvom Doris Grgurin, prikazali igrokaz pod nazivom "Nastavak na sastavak", jednu priču u kojoj su se mogli pronaći mnogi. Tako su mogli čuti kritiku iz dječjih usta na pretjeranu kupovinu i nedostatak druženja s roditeljima.

Kako smo u prvom Adventskom tjednu koje nosi "nadu",  stoga se nadamo da će poruka članova KUD Karol Wojtyla uz voditeljicu Ljiljanu Garbati, doći do svih nas. Igrokazom " Zvončić traži sreći" željeli su uputiti nadu da će svako dijete i svaki čovjek naći svoju sreću u ovom blagdanskom ozračju.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI: