MEĐU 330 NADARENIH UČENIKA I 22  KAŠTELANSKA OSNOVCA
U amfiteatru Medicinskog fakulteta u Splitu, Splitsko-dalmatinska županija otvorila je jučer dva nova Centra izvrsnosti iz informatike i novih tehnologija za učenike osnovnih i srednjih škola, čime je obilježen i početak rada sva tri Centra, uključujući matematiku koja je pokrenuta lani, a čast da ih otvore pripala je svjetskim prvacima u robotici Antoniju Nikoliću i Pašku Zekiću, učeniku OŠ Knez Trpimir iz Kaštel Gomilice .

Upravo ovi mladi talenti stali su prilikom otvaranja uz bok županu Blaženku Bobanu, koji je ovom prilikom istaknuo kako su pokazali što znaju, a sada to znanje mogu doraditi kroz ove centre, u čemu će ih Županija pratiti i podržavati. 

Splitsko-dalmatinska županija, naime, prošle je godine uspješno pokrenula projekt „Centri izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije” u kojima sudjeluju učenici 70 osnovnih i srednjih škola s područje županije, s namjerom stvaranja sustavnih okvira za prepoznavanje, uključivanje i rad s nadarenom djecom, ali i otvaranje mogućnosti napredovanja i rada njihovih nastavnika i mentora.

Nakon složenog postupka prijava, testiranja i formiranja rang ljestvica, odabrani su polaznici Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije za ovu školsku godinu, a među 330 njih su i 22 učenika kaštelanskih osnovnih škola prof. Filip Lukas, Bijaći, Knez Mislav i Knez Trpimir.   

Pozdravljajući nadarene učenike, ali i uvažene uzvanike, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Splitsko dalmatinske županije Tomislav Đonlić, naglasio je kako je ponosan što su pokrenuli dva nova studija, jer žele biti okrenuti prema novim tehnologijama, mladim ljudima, novim idejama i rješenjima, a riječi dobrodošlice i podrške svima uputio je  i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. Šimun Anđelinović, poručivši im kako nema razloga da bježe preko granice, već da ostanu i ovdje grade svoju budućnost.

Čestitka mladim genijalcima stigla je i od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je u svojoj poruci istaknula iznimnu važnost ovakvih centara koji rade s darovitom djecom i mladima, te su rasadišta znanja potrebnih za suvremeno obrazovanje.

Među brojnim uzvanicima koji su pozdravili ove nadarene mlade ljude i njihove mentore, bila je i predsjednica Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu Hrvatskog sabora Vesna Bedeković, koja je istaknula izvrsnost u obrazovanju i znanosti kao Vladin prioritet

Nakon svečanog otvaranje za polaznike Centra predavanje je održao jedan od najvećih hrvatskih, ali i svjetskih astronoma Korado Korlević.


KOMENTARI: