KAŠTELA NE PAMTE OVAKVU GODINU
Dok su neki s berbom i preradom maslina, u strahu od najava meteorologa o prvom valu zahlađenja i jakoj buri prije dvadesetak dana, za ovu godinu već završili i ulje pospremili na sigurno, oni koji su se vodili savjetima stručnjaka i sačekali s berbom, ovih dana provode zadnje dane u svojim maslinicima ili u nekoj od uljara čekaju da vide kako će se „platiti“ njihov ovogodišnji trud.

Među ove prve spada i Josip koji je, što od straha da će bura umjesto njega „obaviti berbu“ te uništiti ovogodišnji urod kojeg je ovoljetna suša ionako načela, što zbog obveza koje su njega i njegovu obitelj u maslinik s četrdesetak stabala primorale prije dana Svih svetih, no u konačnici je više nego zadovoljan rezultatom, jer je velik dio maslina već ipak bio dozrio.

-Srića pa je kiša došla u zadnji čas, inače bi urod bija više nego loš, baš ka i lani kad  je masline napala maslinova mušica, pa je velik dio ploda propao. Počeli smo najprije s berbom levantinki koje su bile već crne, a oblice ostavili za kraj, da još malo „porumenu“ – priča nam, zadovoljan s dobivenih 125 litara ulja od oko 800 kilograma ubranih plodova, koje je od završetka berbe do prerade, desetak dana držao u moru. – Struka kaže kako to nije dobro, no tako je radija i moj dide koji je bija maslinar od kolina, nama se u familiji, a i našim prijateljima sviđa okus kakvi na kraju ulje poprimi, tako da se i dalje držimo prokušanoga „starinskoga recepta“, pa kako bilo, zaključuje.

Stare škole i čuvanja maslina u slanoj vodi drži se i šjor Petar Botić, koji je u svom masliniku u Bijaćima ubrao oko 1200 kilograma ploda, s nestrpljenjem iščekujući kakav će biti „radman“ jer su mu djelatnici uljare već rekli kako su se nadojile vode, no nada se kako će  dobiti barem 200 litara ulja.

-U mene su sve oblice, iman 70 maslin, 18 stari, a ostalo su mlada stabla, sedma in je godina. Urod je odličan, nisan se nada kad je bila onakva suša, srića posluša san agronoma koji mi je raka da in dan hranu makar priko lista par puti, a dobro je došla i ona kiša, inače bi sve otišlo k vragu, kazuje nam, krateći vrijeme u priči s nekadašnjim ranim kolegom Antom iz Segeta.

Našli su se, igrom slučaja, baš na kaštelanskoj uljari „Oblica“, gdje se obojica vraćaju svake godine, zadovoljni uslugom. No, da ne odlaze baš uvijek svi zadovoljni kaže nam s osmijehom Tiho Baldić, objašnjavajući kako su oni kojima je radman loš, a ove se godine kreće od 9 do čak  20 posto, obično grinataju, iako nije do njih. – Svima kažem, koliko donesu, toliko i odnesu, drugačije ne može - zaključuje.

A kako će otići zadovoljan nada se i spomenuti Grga Ante koji strpljivo čeka koliko će ulja poteći od 240 kilograma plodova koje je ubrao na sedamaest stabala, koliko ih ima.

-Sitne su dosta zbog suše, iako su oblice. Na oko bi prije reka da su talijanke, no kako je lani bilo tek nešto više od sto kila, ne mogu biti nezadovoljan – objašnjava nam Ante nadajući se kako će se platiti barem 14 posto.

Da je ovogodišnji urod i više nego odličan, potvrđuju nam i u najstarijoj kaštelanskoj uljari, onoj koja djeluje pri pri Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Kaštel Starom, gdje govore, Kaštela ne pamte ovakvu sezonu.

Za razliku od malih privatnih uljara, kojih se posljednjih godina otvorilo nekoliko, stara uljara koja radi na klasičan pogon i kapaciteta je oko 400 kilograma, ipak imaju svoju stalnu klijentelu, koja više voli klasičan sistem prerade jer je ulje prirodnije zbog sepatarora u kojem se odvaja.

-Ove su se godine svi preračunali jer su mislili da će urod biti dosta lošiji, no kiša je ipak učinila čudo! To nam je čak stvorilo i male probleme jer su maslinari računali na slabiji urod kad su se zapisalivali za preradu, a na kraju su donosili i po duplo više masline, što nam onda poremeti red, treba zvati, pomicati termine drugima da ne čakuju – objašnjava nam Ante Bejo iz uljere na Banovini.

Od kraja listopada, kada su počeli s radom, preradili su oko 150 tona plodova ove popularne uljarice, a očekuju kako će se do 15. prosinca, kada bi trebali završtiti s poslom za ovu sezonu, ta brojka popeti na 250 tona.

Kako prognostičari već od idućeg tjedna zovu novo pogoršanje vremena i zahlađenje s burom, vjerujemo kako će velik broj maslinara s ovim vikendom ipak zaključiti berbu za ovu godinu, jer i uljare već pomalo smanjaju kapaitet rada, pa vremena za odugovlačenje više i nema.


KOMENTARI: