JESENSKA SADNJA
Ovog tjedna učenici i djelatnici škole Bijaći u Kaštel Novom iskoristili su lijepo vrijeme i kako je bilo najavljeno povodom Svjetskog dana beskućnika, u suradnji s korisnicima kaštelanskog prihvatilišta za beskućnike obavili jesensku sadnju u svom vrtu.

Trojica korisnika prihvatilišta, učenici osmih razreda i školsko pomoćno osoblje, ovom su prigodom zasadili 65 sadnica lovor višnje u južnom dijelu vrta te 13 sadnica oleandra u zapadnom dijelu vrta uz rub travnjaka.

- Akcija je provedena uz pomoć vrijednih donacija gospodina  Karla Sevelde, Austrijanca koji ima kuću u Kaštelima, Raiffeisenbank, Zračne luke Split te tvrtke Cemex, a iz istih izvora eko-aktivnosti će se nastaviti i u proljeće. Kaštelanska gradska uprava će se također uključiti u akciju uređenja, što je najavljeno i od Splitsko-dalmatinske županije kao osnivača ove škole – informirala nas je ravnateljica Jadranka Šošić.

Inače, škola Bijaći i njeni učenici i djelatnici, kako na nekadašnjoj lokaciji, tako i na novoj, gdje djeluju četvrtu školsku godinu, vodi računa o školskom vrtu i okolišu pa su zbog toga nositelji brojnih nagrada i priznanja.
Škola je dva puta u projektu Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj, koji organiziraju HRT te Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo poljoprivrede, imala pobjednički vrt, najbolji novoutemeljeni školski vrt i najljepši primorsko-dalmatinski okoliš škole te je dobitnica i Cvjetne zastave.
OŠ Bijaći je sudionica edukativno - ekološkog projekta Najljepši školski vrtovi od samog početka prije više od 20 godina temeljem čega je prije tri godine ravnateljica Jadranka Šošić dobila priznanje za izuzetno zalaganje u stvaranju pobjedničkog vrta i okoliša škole Bijaći u Kaštel Novom.
Tijekom prethodnih 30. Eko natjecanja kaštelanskih odgojno-obrazovnih ustanova, škola Bijaći je dobila više nagrada i priznanja za kontinuirano uređenje i uzorno održavanje školskog vrta, kako u staroj, tako i u novoj školskoj zgradi.

- Od useljenja brinemo o zelenim travnatim površinama, zemljanim bazenima, sadnicama maslina, agruma, mirisnog jasmina, ružmarina, lavande, teukriuma, palmi, kao i o stablima koštele te dekorativne melie, odnosno očenašice.
Tijekom godine redovito se održava postojeće stanje, čistimo osušene biljke, okopavamo, kosimo, redovito zalijevamo i prehranjujemo postojeće biljke...
Vrlo pažljivo se donose odluke na koji će se način i gdje zasaditi nove biljke i kakav će se odabir sadnica napraviti, a važni su i savjeti stručnih osoba kako uređenje ne bi bilo konfuzno i bez smisla. Stoga je i ove godine napravljen značajan pomak te su odabrane površine koje su oplemenjene novim sadnicama – kazali su nam u školi.


KOMENTARI: