OTPAD, DIM I SUSJEDSTVO
Ilegalni deponiji različitih vrsta otpada problem su s kojim se susreću skoro svi gradovi i mjesta u Hrvatskoj pa tako i Kaštela. Umjesto da se nadležni ozbiljno pozabave tim problemom i smanje njihov broj, svjedoci smo kako ih je svakog dana sve više. I to ne samo u nekim zabačenim dijelovima općina i županija, već i usred naseljenih mjesta, a jedan od takvih primjera je i „novi“ deponij u istočnom dijelu Starčevićeve ulice u Kaštel Sućurcu.

- Mi u ulici Ante Starčevića u Kaštel Sućurcu, imamo mogućnost osjetiti kako izgleda Karepovac. Naime, na prostoru nekadašnjeg Drvnog kombinata, današnje Kaštelanke, niknuo je mali Karepovac, na koji se svakodnevno dovozi i odlaže različiti materijal, otpad koji se donosi u kamionima, a sastoji se od šuta, plastike, metala, staklene vune. Taj materijal se uz to redovno pali i postavljamo pitanje tko je u Gradu Kaštela omogućio i dozvolio ovako nešto. Mi smo kao građani, natjerani tražiti zaštitu svojih ljudskih prava na normalan život, a protiv odgovornih osoba, ako se nešto hitno ne napravi, bit ćemo primorani podnijeti kaznene prijave – pismo je koje je prije nekog vremena stiglo na adresu naše redakcije, a koji su potpisali neki od stanovnika navedene ulice.

O čemu se točno radi otišli smo provjeriti na teren, gdje su nam domaćini bili dvojica od potpisnika tog pisma,  Ivan Levanić i Mate Teklić, koji su nam, iza ograde zemljišta tvrtke Kaštelanka, pokazali deponij, s nakupinama različitog građevinskog otpada te hrpama odvojenog metala i plastike.

- Ovog ljeta smo primjetili da se broj kamiona koji ovuda prolaze povećao i da ti kamioni uglavnom voze građevinski otpad. Nakon toga vidjeli smo da se taj otpad odlaže na tom zemljištu i da su količine svako dana sve veće. E sad, nije ugodno u blizini kuća vidjeti sve više otpada, no sve to je otišlo i korak dalje, kad su određeni otpad počeli paliti. Prateći situaciju, očito je da iz građevinskog šuta, poput reciklažnog dvorišta, odvajaju metal, plastiku i druge materijale, a plastiku i drugi otpad s kojim nemaju gdje, potom pale. Ti dimovi, kao produkt paljenja, izazvali su već cijeli niz problema, nije nam ugodno zbog smrada, guši nas, oko kuća nam na dane sve zna biti pod pepelom, robu sa sušila umjesto u ormare ponovno vraćamo u mašinu za pranje...pali se uglavnom vikendom, a zna se paliti i po noći, i sve više i više – priča nam Mate Teklić.

- To što se događa prijavili smo na policiju, ne znamo što su učinili, ali stanje je nepromijenjeno. Obratili smo se ekološkim aktivistima, komunalnom redaru u Gradu i na kraju resornoj inspekciji zaštite okoliša. Hoće li se i što učiniti kako bi nas zaštitilo, vidjet ćemo – navodi Ivan Levanić.

Kakva je veza između djelatnosti tvrtke Kaštelanka, koja se bavi proizvodnjom papirnate ambalaže i odlaganja građevinskog i sličnog otpada te imaju li potrebne dozvole za obavljanje takve djelatnosti na naseljenom području, pitanja su koje smo, nakon povratka s terena, uputili vlasniku Kaštelanke, Ivici Močiću, nakon čega nas je telefonom nazvao muškarac, predstavivši se kao Miroslav Brandić iz tvrtke MBT.

- Ja sam s tvrtkom Kaštelanka sklopio ugovor o korištenju tog zemljišta i tvrtka nema nikakve veze s tim građevinskim otpadom. Radi se o tome da se moja tvrtka i partneri bavi građevinskim radovima i otpad koji pri tome nastaje moramo negdje pivremeno odložiti. Mojim kamionima taj građevinski otpad donosimo tu tijekom tjedna, dok se vrše radovi na gradilištima, a subotom isti odvozimo deponirati na Karepovac, o čemu imamo račune kao dokaz. O paljenju opasnih materijala nema govora, ponekad smo zapalili grane drveća i drvenu građu koja bi se tu našle, ali ništa drugo – ustvrdio je Brandić, a našu primjedbu da osim njegovim kamionima tu otpad dovoze i drugim kamionima s različitih gradilišta, što  su nam neslužbeno potvrdili pojedini vozači, uz napomenu da odlaganje građevinskog otpada na to mjesto plaćaju nekoliko stotina kuna po kamionu, Brandić je odbacio kao netočnu i neistinitu.

Pitanje o ovom slučaju, odnosno jesu li upoznat s tim problemom, radi li se to s potrebnim dozvolama i što su poduzeli kako bi zaštitili kvalitetu života tih građana te spriječili stvaranje takvog odlagališta u naseljenom mjestu, uputili smo i u Grad Kaštela, odakle nam je stigao kratak odgovor u kojem stoji kako je, prema njima dostupnim informacijama, o navedenom obaviještena inspekcija zaštite okoliša koja će izići na teren, dok kaštelanski redari nisu nadležni za postupanje po istom.

Nakon ovog odgovora iz Grada, tema postojanja ovog odlagališta, osim prava građana na kvalitetan i normalan život, dotakla se tako i gorućih problema gospodarenja otpadom, nedostatka objekata i područja za odlaganje građevinskog otpada, snalažljivosti pojedinaca da u cijeloj zbrci dođu do neke koristi, ali posebno se dotakla nemoći lokalnih zajednica da na svom području urede stanja i odnose.
Pitanja nadležnosti u samim Kaštelima donose niz problema, kako primjerice od ovog tako i do problema nereda na pomorskom dobru i u sličnim situacijama.
Nadležnosti određuju zakoni i tu se s lokalne razine ne može puno promijeniti.

No, iako nema nadležnosti, Grad u ovakvim situacijama može reagirati. Grad ne smije dopustiti da se građani sami bore s birokracijom, administracijom i propisima u zaštiti osnovnih prava, Grad mora biti taj koji će aktivirati druge nadležne da poduzmu zakonske mjere i spriječe slična događanja, jer malo je vjerojatno da nitko iz Grada takve situacije oko sebe ne primjećuje, te time osigura svojim građanima kvalitetan život u lokalnoj sredini. Inače je opravdano postojanje Grada i više nego upitno.

Foto: Ante Majić (PGK)


KOMENTARI: