hren
 

LIVANJSKA BOJIŠNICA NA IZLOŽBI
Izložba “Livanjska bojišnica u Domovinskom ratu”, koja je u sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju postavljena u Bratskoj kući u Kaštel Kambelovcu, okupila je u nedjelju brojne zainteresirane, kako Kaštelane tako i goste iz livanjskog kraja.

Izložba donosi nekoliko desetaka fotografija nastalih početkom 90-ih godina, na kojima su livanjski ratnici, njihova ratna svakodnevica, stradanja, različite emocije, livanjski čovjek, kao i nekoliko tekstova iz medija koji su tijekom rata izlazili na livanjskom području

- Ova izložba nastala je kao izraz potrebe za istinom o obrani kako Livna tako i dijela Dalmacije i Hrvatske. Fotografije govore o hrabrim hrvatskim ratnicima, Livnjacima i svima ostalima koji su ginuli na ratištima diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine- kratko je kazao Marinko Vrdoljak, predsjednik braniteljske udruge Sektor Rujani.

O putu livanjskih branitelja, u izuzetno emotivnim govorima, o djelovanjima na hrvatskim ratištima, a kasnije i livanjskoj bojišnici i svim stradavanjima, ove večeri govorili su umirovljeni časnici HV-a i HVO-a, pukovnik Ivica Pelivan, bojnik Jure Granić i satnik Mario Nađ, naglasivši kako je livanjska bojišnica imala veliki strateški značaj u obrani Hrvatske.

- Događaji na livanjskoj bojišnici pokazali su da se rat u Hrvatskoj i rat u Bosni i Hercegovini mora promatrati kao jedinstveno ratište i da se samo zajedništvom Hrvata iz Hrvatske i BIH, može oduprijeti daleko nadmoćnijem neprijatelju – ustvrdio je ivica Pelivan.

- U spomen na poginule branitelje izgrađena je crkva Sv. Jurja u Donjim Rujanima, a unutar crkve, na 15 kamenih ploča, uklesana su imena 332 poginula branitelja. Iz Splitsko-dalmatinske županije poginulo je 98 branitelja, od kojih je 21 branitelj bio iz Kaštela.  Hvala vam Kaštela – poručili su ove večeri govornici.

Izložbu je organizirala udruga Benedikt, uz suradnju s mjesnim odborom Kaštel Kambelovac i njegovom predsjednicom Doris Grgurin te Livanjskom zajednicom Kaštela.

- Želja nam je bila da našu djecu upoznamo sa zbivanjima tih ratnih godina, jer se o Domovinskom ratu sve tiše govori, pa je ovo jedan od načina kako djecu upoznati s istinom o stvaranju hrvatske države – komentirao je Jozo Latinčić iz Livanjske zajednice Kaštela.

Sudionike ove izložbe na otvaranju je pozdravio kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanovič, a svi koji je žele pogledati to mogu učiniti u nekoliko narednih sati, jer će biti postavljena večeras, ponedjeljak, do 19 sati.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij