KOLONE SJEĆANJA
Među više desetaka tisuća ljudi koi su sudjelovali u kolonama sjećanja u Vukovaru i Škabrnji, u subotu je bilo i nekoliko stotina Kaštelana, koji su se organizirano otišli pokloniti i odati počast hrabrim žrtvama ratnih zbivanja u Slavoniji i Ravnim kotarima.

U vukovarskoj koloni sjećanja, među brojnim pojedincima i udrugama iz Kaštela, i ove su godine bili predstavnici  kaštelanske Hvidre, na čelu s predsjednikom Draškom Mihaljevićem, koji su u Vukovar sa sobom poveli i predstavnike učenika osnovne škole Prof. Filip Lukas iz Kaštel Starog.

- Odlučili smo učenicima organizirati ovaj put, kako bi im zahvalili za njihov angažman u akciji prikupljanja pomoći za socijalnu samoposlugu u Vukovaru, koja se provodila diljem Hrvatske pa tako i u Kaštelima. Ovo je ujedno bila prigoda i da se djeca upoznaju s ovim krajem i povijesnim zbivanjima u stvaranju hrvatske države, o kojima su do sada samo čitali i gledali na malim ekranima – kazao je Mihaljević.

Članovi Hvidre i učenici posjetili su vukovarsko groblje, Ovčaru i druga spomen obilježja, položili vijence i upalili svijeće, sudjelovali u koloni sjećanja te na svetoj misi koju je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević.

Vijenci i u Škabrnji

Dio Kaštelana ove je subote sudjelovao i u koloni sjećanja “Korak po korak”, kojom se obilježilo 26 godina od masakra u Škabrnji, u kojem je u jednom danu poginulo 86 civila i branitelja.

Među predstavnicima kaštelanskih udruga, političkih stranaka i gradske vlasti i pojedincima, u Škabrnji je bila i zamjenica gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić, koja je u društvu hrvatskih branitelja iz Kaštela položila vijenac kod spomenika masovne grobnice u ovom mjestu.


KOMENTARI: