ŽRTVA KOJA SE NE ZABORAVLJA
Danas će seu Vukovaru prigodnim komemoracijskim programom, te Kolonom sjećanja u kojoj će na tisuće ljudi proći od vukovarske Opće bolnice do pet kilometara udaljenoga Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, biti obilježena 26. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu.

Bitka za Vukovar, u kojoj su, prema podatcima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena ili poginula 1.624 branitelja i civila, te ranjeno njih 1.219, počela je 25. kolovoza, kada su JNA i srpske paravojne formacije krenule u opći tenkovsko – pješadijski napad. Prema podatcima bolnice, u agresiji na Vukovar i okupaciji toga grada ubijeno je ili poginulo oko 3.600 branitelja i civila.

Opkoljeni grad branilo je oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde i policije, te dobrovoljaca HOS-a koji su bili pripadnici 204. brigade Hrvatske vojske.

Ubijeno je ili poginulo 3.600 ljudi

Nakon što je agresor zauzeo Vukovar, koji je potpuno razrušen, protjerano je oko 22 tisuće Hrvata i pripadnika ostalih narodnosti, a u srpske logore odvedeno je nekoliko tisuće branitelja i civila.

Nad zatočenim vukovarskim braniteljima i civilima počinjeni su mnogi zločini, a na nekadašnjem poljoprivrednom dobru “Ovčara”, između ostalog, ubijeno je 200 branitelja i civila odvedenih 19. studenoga iz vukovarske bolnice. Oni su zakopani u masovnoj grobnici.

U spomen na stradanje Vukovara u Domovinskom ratu Hrvatski sabor proglasio je 2009. godine 18. studeni Danom sjećanja na žrtvu Vukovara.

Svim žrtvama poklonit će se Hrvatska, a mnogi su građani i došli u grad i bit će u Koloni sjećanja vukovarskim ulicama..


KOMENTARI: