MUZEJ GRADA KAŠTELA U HRVATSKOM MUZEJU TURIZMA
Povodom 10. obljetnice osnutka Hrvatskog muzeja turizma u utorak 14. studenog 2017. godine u 19,00 sati u Vili Angiolina u Opatiji svečano je otvorena izložba – „Česi – gosti i pokretači jadranskog turizma“. Autorice izložbe su Mirjana Kos iz Hrvatskog muzeja turizma i Sanja Acalija iz Muzeja grada Kaštela.

Na Hrvatsku obalu Jadranskog mora turisti iz Češke počeli su dolaziti još u 19. stoljeću. Mjesta poput Crikvenice, Baške, Kaštela, Kupara i Opatije bila su i ostala njihova popularna odredišta. Izložba donosi zanimljive crtice iz bogate prošlosti posjeta čeških turista Hrvatskoj kao i poznatih Čeha koji su bili pokretači i začetnici organiziranog turizma.

Kaštelani su na izložbi predstavili djelatnost češkog liječnika Henrika (Henrich, Jindrich) Šoulavy rođenog 27. prosinca 1878. godine u gradu Sušice u Češkoj. Dr. Šoulavy je prvi turistički pansion u Kaštelima otvorio je 1909. godine Studij medicine završio je u Krakowu, diplomirao je u Pragu 1905. godine. Bio je vojni liječnik Austro-Ugarske Monarhije u Sarajevu, odakle je posjećivao Split, Kaštela i Trogir. Kao ljubitelja prirode, oduševila ga je ljepota ovoga kraja pa je 1908. godine zajedno s roditeljima i dvije sestre doselio u Kaštela. Iznajmio je prostor u kaštelu Rušinić (Rossani), izgrađenom 1482. godine gdje je otvorio ambulantu i ljekarnu te ugošćavao svoje prijatelje i rodbinu iz Češke, Poljske i Austrije. Već tada se iz Kaštela u Europu odašilju razglednice zadovoljnih gostiju.U pansionu je u 19 godina djelovanja ostvareno više od 50 000 noćenja.

Posebna nam je čast što je godišnjicu osnutka HMT i otvaranje izložbe svojim prisustvom uveličao Češki konzul gospodin Pavel Duchoň.

Posjetitelji će izložbu moći razgledati do svibnja 2018. godine. Osim starih obiteljskih fotografija iz najboljih kaštelanskih turističkih vremena, fotografija tek izgrađenog pansiona Šoulavy, tek izgrađenog hotela Palace, netaknutih plaža i ostalih najstarijih sačuvanih fotografija iz zlatnog doba kaštelanskog turizma, mogu se vidjeti i starinski kupaći kostimi kao i predmeti, razni spisi, prospekti, slike i rekviziti korišteni u ljetovalištima i na plažama duž obale.


KOMENTARI: