PROJEKT SREDNJOŠKOLACA IZ SPLITA I REYKJAVIKA
Da su mladi vrijedni promotori Hrvatske, Dalmacije i Kaštela, pokazala je ovog četvrtka i Vinka Novak, učenica Graditeljsko – geodetsko tehničke škole iz Splita, koja je u Kaštelima, svojim vršnjacima s Islanda, prezentirala legendu o Miljenku i Dobrili te ih upoznala s vrijednoj kulturnom i prirodnom baštinom svog grada.

Riječ je o posjetu učenika  Menntaskólinn í Kópavogi , gimnazije i strukovne kulinarske škole u Reykjaviku kolegama iz  Graditeljsko – geodetsko tehničke škole u Splitu, a u sklopu projekta From Facebook to Face2Face: Cross-Cultural relations through Social Media and Beyond - F2Fcult, koji  se većim dijelom financira iz sredstava namijenjenih projektima Erasmus + Agencije za mobilnost i programe EU.

U Split je tako stiglo 13 islandskih srednjoškolaca u pratnji dvoje profesora, a domaćini su im splitski učenici i profesori koji sudjeluju u projektu. Mladi islanđani u Splitu borave tjedan dana i upoznaju se s krajem u kojem borave.

- Ovaj posjet zamišljen je kao terenska nastava, pri čemu ih naši učenici upoznaju s kulturnim i povijesnim baštinskim blagom Hrvatske, naravno uz profesionalne turističke vodiče. Na taj način oni mogu mnogo toga naučiti o našoj zemlji, a glavni nam je cilj, kroz ostvarivanje projektnih zadataka,  da učenici multikulturalnost dijele među sobom
Organizirali smo gostima i prigodni program, predstavili im našu školu i školske programe, kao i međukulturalnu izložbu na kojoj su bile zastupljene i hrvatska i islandska kultura. Učenici su od drveta izrađivali makete vezane uz obje zemlje, dizajnirali su majice s temom Islanda, naša Vinka izradila je zlatovez... – kazala je između ostalog, profesorica Magda Maver, jedna od inicijatorica cijelog projekta.

 - Danas sam našim prijateljima imala priliku ukratko ispričati legendu o Miljenku i Dobrili, upravo u Dobrilinom dvorcu Vitturi, gdje su se upoznali i s postavom Muzeja grada Kaštela. Kaštelanski posjet i ono što sam im posebno željela pokazati, uključuje i posjet Rušincu, crkvici gdje su ljubavnici pokopani, kaštelansku rivu, staru maslinu, uljaru, stare jezgre mjesta i šetnju do škole Braća Radić – objasnila nam je Vinka Novak.

Mladi Islanđani kazali su nam ovom prigodom kako im je bila zanimljiva  priča o kaštelanskim ljubavnicima, te kako im se hrvatska obala veoma sviđa, a posebno su impresionirani starim kamenom od kojih su građene kuće u Dalmaciji. Njihovi profili na društvenim mrežama ovih su dana prepuni fotografija Splita, Kaštela i okolice.
U sklopu projekta, splitski učenici na proljeće će u utvratni posjet svojim vršnjacima na Island.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI: