PROJEKT FENIKS
Od ovog mjeseca učenici – volonteri SŠ „Braća Radić“ iz Kaštela, sudjelovat će na nizu edukacija iz područja volonterstva, boravka i snalaženja u prirodi te pošumljavanja, a sve u sklopu priprema realizacije projekta Feniks, programa volontiranja za pošumljavanje opožarenih područja.

Nositelj projekta je Stowarzyszenie B-4, a partneri na projektu  su srednja škola „Braća Radić“ i Hrvatska gorska služba spašavanja Split. Projekt traje od lipnja ove do kraja kolovoza slijedeće godine, a njegova ukupna vrijednost je 1,01 milijun kuna i u cijelosti je financiran iz Europskoga socijalnog fonda.

Učenici-volonteri SŠ „Braća Radić“ Kaštel Štafilić i volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Split, prema preporuci Hrvatskih šuma,  pošumljavat će područje Zvjezdanog sela na Mosoru, odnosno gospodarskoj jedinici Srednja Poljica, koja obuvaća 10,24 ha, a koja je opožarena u nekoliko navrata.
Na tom području prisutna je vegetacija s grmovima šmrike i drače, uz sporadične grupice pomlatka crnog bora.

- Kroz ovaj projekt učenici i pripadnici HGSS-a  pošumit će oko 1ha površine sadnicama  crnog i primorskog bora, kako bi se podigla borova kultura koja će tijekom svoje ophodnje stvarati povoljne ekološko pedološke prilike i omogućiti  povratak autohtone vegetacije – informirali su javnost iz Udruge B-4

Sama akcija pošumljavanja, unutar projekta Feniks, planirana je za ožujak slijedeće godine.


KOMENTARI: