NIŠTA BEZ FILTERA
Pala je i prva "ozbiljna" jesenska kiša, koja je na širemu splitskom području zamutila vodu za oko 400.000 potrošača.
Već je u ponedjeljak u kasnim poslijepodnevnim satima izdano upozorenje kako je mjerni uređaj na izvoru Jadra pokazao povećanje mutnoće iznad dopuštenih vrijednosti, a u utorak (jučer), što je bilo za očekivati, stigla je i službena potvrda kako voda nije za piće.

– Analize su pokazale da zamućena voda s izvorišta Jadra pristiže u vodoopskrbnu mrežu Splita, Solina, Kaštela i Trogira, slijedom čega je u pojedinim dijelovima sustava došlo do zamućenja vode – potvrdili su nam iz "Vodovoda i kanalizacije" (ViK).
Komunalci tvrde kako su u tijeku ispitivanja kemijskih i mikrobioloških parametara, pa savjetuju građanima da vodu iz slavine ne piju, nego je prije uporabe istalože, a zatim samo bistri dio – prokuhaju.

Premda se količina oborina popela blizu najvećih izmjerenih vrijednosti za ovaj dio godine, bez obzira na te podatke, već dulje vrijeme povlači se pitanje sve većih problema s kakvoćom vode i sve češćih zamućenja Jadra, što proteklih godina, pa i desetljeća, nije bio slučaj. Iz ViK-a obrazlažu kako su se "granice dozvoljenog zamućenja posljednjih godina promijenile", što je rezultiralo učestalijim obavijestima te komunalne tvrtke i županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

– Prije ulaska u Europsku uniju granica dopuštene vrijednosti zamućenja (NTU) bila je sedam, a ulaskom u EU ta se razina drastično smanjila na četiri. Tako da za one vrijednosti koje prije nisu pokazivale zamućenje vode, sada smo u obvezi izdati upozorenja i preporuke građanima – pojašnjava Daniela Pranić, ViK-ova glasnogovornica.

No, do ovakve situacije zasigurno ne bi došlo da "Vodovod" ima uređaj za obradu pitke vode. Agencija "Eko-Kaštelanski zaljev", koja radi u ime i za račun gradske tvrtke, planirala je taj projekt još 2015., čime bi se eliminirao problem zamućenja. Uzimajući u obzir i proljetne višednevne probleme i zabranu korištenja tekućice iz "špina" zbog obilnih kiša, postavlja se pitanje što se od tada poduzelo kako bi se spriječile posljedice koje nosi prva velika kiša.

Tako je još u ožujku, kada je zabilježeno višednevno zamućenje vode, Drago Davidović, ViK-ov prvi čovjek, najavio izradu projektne dokumentacije do 2018. godine, a u razdoblju od 2019. do 2020. ugraditi filtar koji će spriječiti ponavljanje ovog scenarija.

– Raspisali smo natječaj za izradu dokumentacije za pilot-projekt kako bi se utvrdili svi parametri po kojima bi se raspisao natječaj za idejno rješenje filtra – potvrdila nam je glasnogovornica "Vodovoda".

Za sada, dok se ne stabilizira vrijeme, a usporedno s tim i parametri zamućenja vode, preporučuje se koristiti vodu iz "špina" samo za kuhanje, tuširanje i ostale sanitarne potrebe, a vodu za piće je potrebno prethodno prokuhati ili je potražiti na policama trgovina.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI: