9. međunarodni kongres “Flour-Bread ‘17” i 11. hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna “Brašno-Kruh ’17.”, se održao u Opatiji od 25. do 27. listopada 2017. Kongres su organizirali Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek (PTFOS), Hrvatska agencija za hranu (HAH) i Međunarodna udruga za znanost i tehnologiju žitarica (ICC), a Hrvatska udruga poslodavaca uključena je kao pokrovitelj ovog događanja. Ove godine Kongres slavi 20. jubilej okupljanja znanstvenika i stručnjaka iz zemlje i svijeta s ciljem predstavljanja najnovijih znanstvenih dostignuća u tehnologijama prerade žitarica i brašna.

Kaštelanska srednja škola već je drugi put sudionik ovog kongresa na kojem su sudjelovale profesorice Marija Rapanić, Anđelka Prlić i Petrana Pupić te učenice Tamara Dabro, Dominika Delić i Antonija Dražić.

Tema kojom su nas predstavile učenice 4.e razreda zanimanja tehničar nutricionist je Žitarice i zdravlje. Budući da škola razvija suradnju sa dječjim vrtićem iz Kaštela, odlučile su se za predstavljanje proizvoda „Proso i prijatelji“ koji je ovogodišnji pobjednik natjecanja Nutri-vita.

Prezentacija se „protegnula“ na cijelo jutro jer se sastojala od tri dijela: praktična radionica izrade kolača za djecu predškolske dobi, teorijska prezentacija tehnološkog postupka i kušanje kolača koje je proteklo izuzetno uspješno.

Osim svog predavanja, slušale su i ostala predavanja iz programa te ponijele nove informacije iz svijeta tehnologije pekarstva te zdravstvene ispravnosti pojedinih sastojaka proizvoda pekarske industrije.


KOMENTARI: