JUBILARNA DARIVANJA KRVI
Neki od njih krv su poklonili 50 puta, drugi 100 pa čak i 150 puta, a svima njima, u godini jednog od njihovih jubilarnih darivanja, na tome su čestitali iz Gradskog društva Crvenog križa Kaštela, na tradicionalnoj godišnjoj proslavi, koja se organizira upravo u čast  ljudi velikog srca.

Za jubilarna darivanja krvi ove su godine nagrade pripale Borisu Božinu za 150 puta darovanu krv, Jakovu Tanti i Ivici Strižiću za 100 puta, Emilu Novak za 75 puta te Matku Zokiću, Jurici Lisici, Ivici Raduniću i Ivanu Breškoviću za 50 darivanja krvi.

- Ove godine imamo osmoricu darivatelja, dobitnika nagrada, ali to je riječ  samo o onima koji su u ovoj godini ili krajem prošle „odradili“ svoja jubilarna darivanja  koja već spadaju u republički rang. Moram naglasiti da imamo sve više onih koji su prešli onu famoznu brojku od 100 darivanja pa je, primjerice, u DDK Adriachem, sad već njih preko 13, a ni u drugim klubovima ih ne nedostaje – kazala je Milena Žegarac iz GDCK Kaštela.

Dobitnicima nagrada, a ove godine to su bile zahvalnice, srebrnjaci, zlatnici i ručni satovi, ovom su prilikom posebno čestitali i od srca zahvalili kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, ravnatelj Crvenog križa Petar Boljat, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić, zamjenica gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić, predsjednik CK Neno Pera  te predstavnici Gradske uprave.

- Kako je dati krv sto puta? Pa isto kao i prvi, legneš, ispružiš ruku, malo pričekaš i to je to – s osmijehom nam je na naše pitanje odgovorio jedan od dobitnika, Ivica Strižić, koji je krv počeo darivati s 18 godina te nam je s ponosom kazao kako je njegovim stopama krenuo i njegov sin Hrvoje, koji je do svoje 27 godine krv darovao 38 puta, što znači četiri puta godišnje, a ponosan je ove večeri na nastavak obiteljske tradicije darivanja krvi bio i Ivica Radunić.

Emil Novak nagradu je primio za 75 darivanja krvi, no do ove večeri još je upisao nekoliko darivanja više.

- Krv sam počeo davati početkom 1992. godine, u ratno vrijeme, a do danas sam krv dao kad sam god mogao i eto, nakupilo se 80 darivanja – bio je kratak Novak.

Dobitnici ovogodišnjih nagrada poznati su humanitarci i u Kaštelima i izvan njih, ali jedno ime najviše se spominje u krugovima darivatelja, a to je Boris Božin, koji je nagradu dobio za 150 puta darovanu krv.

- Kako doći do te brojke? Kreneš jednom i više ne staješ. Krv sam redovno davao i nikada se nije dogodilo da sam neku akciju preskočio i eto, prešao sam tu brojku koja se nekima čini nedostižna. Sve se može, ako je čovjek zdrav – poručio je Božin, koji unatoč što je dvije godine stariji od predviđene granice od 65 godina do koje se krv može darivati na organiziranim akcijama, krv i dalje, što mu zakonske odredbe omogućuju, daruje na splitskoj Transfuziologiji.


KOMENTARI: